Броени дни остават до старта на предизборната кампания за европейския

...
Броени дни остават до старта на предизборната кампания за европейския
Коментари Харесай

„През 1968 г. изгубихме малкото демокрация“: Пътят от Пражката пролет до ЕС

Броени дни остават до старта на предизборната акция за европейския избор. Със специфичен документален филм „ Използвай гласа си “ Европейският парламент се пробва да насърчи гласуването.

През 1968 година по улиците на тогавашна Чехословакия се усеща предпочитание за смяна. Започнала е Пражката пролет. Страната е под контрола на Съветска Русия.

Поривът за промени в комунистическата система е грубо потиснат от настъпващите танкове на страните от Източния блок, изпратени по командата на Москва.

Тогава Ярмила е в разцвета на младостта.

„ Надяваме се отново да имаме независимост и народна власт.  Периодът, преди армиите на България, Унгария, Полша, Източна Германия и главно Русия да дойдат, с цел да „ освободят “ Чехословакия, беше доста къс.  Малко хора, които бяха задоволително смели, стачкуваха, само че не проработи. Някои отидоха в пандиза “, сподели тя.

Страната е окупирана, опитите за смяна стопират. Ще минат години преди рухването на режима и разделянето на две обособени страни. Днес Чехия и Словакия са в Европейския съюз, дружно с неотдавнашните си врагове.

Снимка: bTV

Демокрацията се губи елементарно, добавя Ярмила. Тя приканва младите да гласоподават на идните европейски избори.

„ Слина Европа може доста по-лесно да посрещне провокациите, в сравнение с една дребна страна сама. Аз минах през това и знам какво е, тъй като през 1968 година изгубихме дребното народна власт, която се опитвахме да изградим. Сега можем да я изгубим още веднъж. Много елементарно. Просто по този начин “, уточни още дамата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР