Британското финансово министерство се е сдобило с дялове в над

...
Британското финансово министерство се е сдобило с дялове в над
Коментари Харесай

Британските данъкоплатци са акционери в 158 фирми

Британското финансово министерство се е сдобило с дялове в над 150 национални компании, в това число в производител на вегетариански храни и в фешън верига от киносалони - невиждан завой към гарантиран от страната капитал. Финансовият министър Риши Сунак - някогашен изпълнителен шеф на хеджингов фонд и анализатор в " Голдмън Сакс " - утвърждава новаторската държавна агресия като част от въведената през предходната година скица за поддръжка против COVID-19. 

158 компании са трансформирали заемите си от обезпечения от страната Future Fund (FF) в акции, осведоми Лондон. Това се случва за първи път и разкрива броя на компаниите, осъществили съществени загуби, които сега разчитат на английските данъкоплатци като техен акционер. Сред тях са пазарното приложение Cherryz, мобилната услуга за разкрасяване Secret Spa, платформата за билети Dice FM, уеб сайтът за продажба на коли Motorway.co.uk и Snoop - банковото приложение, основано от някогашния началник на Virgin Money - Джейн-Ан Гадиа.   

Веригата от киносалони Secret Cinema - група, финансирана от сдружения за частен капитал и от семеен офис, която наскоро нае за шеф някогашния началник на " Сони ентъртейнмънт " - Майкъл Линтън - също е употребила държавния FF за набиране на средства по време на пандемията. Инвестиционният фонд включва и производителя на веггетариански храни Pollen + Grace, доставчика на занаятчийски произведения LoveCrafts, футболното приложение Footballnet Digital, компанията за наемане на първокласни чанти Cocoon Club.

" Направихме нещо, което никой до момента не е правил ", разяснява един от доближените на финансовия министър. Той показва, че някои от тези компании се оправят извънредно добре и доста неща могат да се научат от тях.  

Други сдружения, които ще имат за вложители английските данъкоплатци, са от сферата на медицинските и просветителните технологии, софтуера, изкуствения разсъдък и разбора на данни. 

Противопандемичният Future Fund бе основан през май 2020-а, с цел да предлага заеми, които да оказват помощ на трупащи загуби прохождащи компании без достъп до други схеми. В схемата бе включено и изискването употребените заеми да могат да се трансформират във фирмени дялове, в случай че при идващия кръг от финансиране отговорностите не са погасени. От външните инвеститори бе поискано да предложат конкурентни на FF условия.

Почти 1200 компании са взели заеми на обща стойност 1.1 милиарда брит. паунда, което евентуално ще направи финансовото министерство вложител в още стотици сдружения. Защото държавното управление е оповестило единствено имената на фирмите, които са трансформирали задължения във фирмени дялов.                    

По оценка на Британската бизнес банка - държавна институция, която упражнява контрол над FF, фондът е в положителни позиции да поддържа и да печели от развиването на сдруженията, които финансира. Сред тях е и Vaccitech, помогнало за основаването на имунизацията против COVID-19 на " Астра Зенека ", която се записва на борсата в Ню Йорк през тази година. Както и Ripple Energy, позволяваща на потребителите да имат акции от вятърна централа.  

Британската бизнес банка дава обещание " да ръководи акционерните дялове на FF по пазарен, виновен начин от името и в изгода на правителството и данъкоплатците ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР