Бойци на хутите в Йемен са атакували два американски и

...
Бойци на хутите в Йемен са атакували два американски и
Коментари Харесай

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Б ойци на хутите в Йемен са атакували два американски и един израелски транспортен съд, заяви военният представител на групировката, съобщи Ройтерс, като означи, че това е първата сходна офанзива от повече от две седмици.

Групировката, която е съдружник на Иран, съобщи, че е атакувала американския транспортен съд " Маерск Йорктаун ", американски унищожител в Аденския залив и израелския транспортен съд " Веракрус " в Индийския океан, съобщи представителят Яхия Сареа в телевизионно послание.

Йеменските хути атакуват кораби в региона на Червено море от ноември насам, в границите на акция, която съгласно тях е демонстрация на взаимност с палестинците, воюващи против Израел в Газа.

" Йеменските въоръжени сили удостоверяват, че ще продължат да попречват израелското мореплаване или всяко мореплаване, ориентирано към пристанищата на окупираната Палестина в Червено и Арабско море, както и в Индийския океан ", съобщи Сареа.

Британската компания за морска сигурност " Амбри " съобщи по-рано през вчерашния ден, че е осведомена с случай югозападно от пристанищния град Аден - регион, в който хутите постоянно нападат кораби, за които считат, че са свързани с Израел или Съединени американски щати.

Плавателният съд е съобщил за " детонация във водата " на към 133 км (72 морски мили) на изток-югоизток от Джибути, се споделя в обновените данни.

Нападенията на хутите нарушиха международното мореплаване през Суецкия канал,

принуждавайки компаниите да се пренасочват към по-дълги и по-скъпи пътувания към Южна Африка. В отговор Съединени американски щати и Англия нанесоха удари по обекти на хусите в Йемен, напомня Ройтерс.

 

 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР