Ботевградското предприятие е единственият производител на системи за звукоизолация и

...
Ботевградското предприятие е единственият производител на системи за звукоизолация и
Коментари Харесай

Първото десетилетие на "Децибел": износ за над 30 държави и патент за нов продукт

Ботевградското дружество е единственият производител на системи за звукоизолация и звучност в България. Основаната от Диана и Цветан Недкови компания към този момент изнася за десетки страни и има доходи 3.7 млн. лева През юни сдружението патентова първия в света 100% екологичен, негорим и биоразградим топло- и шумоизолационен материал.
Шумът нервира, а е и нездравословен. Хората работим на към 45 - 60 децибела, само че всеки тон над 70 децибела може да аргументи загуба на слуха, а нервната ни система реагира още на 45 децибела. Списъкът с рисковете е дълъг: от психологични болести, главоболие, утежняване на зрението и даже промени в състава на кръвта.

Фактите и числата идват от двама бизнесмени - доктор. инж. Цветан Недков и Диана Цоневска-Недкова. Преди 10 години те основават фамилна компания, която стартира с търговия, само че през днешния ден създава панели за шумоизолиране и звучност, има собствен робот " Желязко ", изнася за над 42 страни и след години желае да е международен водач в бранша си.

Това, което отличава предприятието им от общоприетите производства, е научният метод и новите артикули, в това число неотдавна патентовано решение за едновременна топло- и шумоизолация.
Реклама Завръзката
Историята стартира през 2012 година, когато Диана се прибира от Лондон, където е приключила интернационален бизнес, и стартира да ползва наученото във компанията на своите родители. Среща Цветан, който по това време е търговски шеф в компанията и се занимава с продажбите на топлоизолационни панели. По време на взаимната си работа тогава и контактувайки с клиентите за топлоизолация, те схващат, че хората, с изключение на да изолират и затоплят жилищата си, се нуждаят и от решение за звукоизолация.

Така сред двамата с изключение на искри на привличане стартират да се трансферират и хрумвания по какъв начин биха могли да оферират и такива решения. По същото това време бизнесът със звукоизолация в България е на равнище дунапрен или кора от яйца.

Това кара двамата съдружници да стартират импорт на част от материалите от турски и италиански компании за българския пазар.
Добавка просвета
Когато започват тези първи търговски покупко-продажби и вземат решение няколко потребителски проблема обаче, Цветан, който е строителен инженер, схваща, че знанието за звука и неговото познаване е основно. Той стартира да учи звучност, която му изяснява процеса на разпространяване и преодоляване на звука и законите и правилата на звукоизолацията. Краят на образованието си той приключва с докторска дисертация на тематика " Разработване на способи и логаритми за проучване на акустични свойства на материали за обшивка на студиа и концертни зали " към ТУ - София.
Реклама
Така през 2013 година в България се появява първият перфориран акустичен панел.
Светът е огромен
Научната и развойната активност в " Децибел " не е серпантина оттогава до в този момент. Като резултат от тази активност се появява продуктът им Mute System. Това е тънкослойна композитна система за шумоизолация, която разрешава пряк монтаж на стена, като реализира оптимален резултат до 65 dB показател на звукоизолация според от дебелината на панела. Тя се оказва толкоз сполучлива, че към този момент се продава в 53 страни по света, от Грузия до Сингапур.
Част от подготвена продукция Фотограф: Надежда Чипева
По-голямата част от продукцията - 70%, е ориентирана точно за износ, а 30% остава за вътрешния пазар. Износът е най-вече с тирове, само че и по въздух и с кораби. " Нямаме бюрократични компликации при износа с изключение на в Сърбия ", разясняват бизнесмените.

" Mute е най-продаваният артикул от нашия подбор, 90% от оборота ", споделят Диана и Цветан. " Нашата съществена цел е да няма клиент, който да е останал с чувството, че е измамен или че просто сме му продали нещо ", добавя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР