Близо 4 месеца е забавено решението на НЕЛК до НОИ

...
Близо 4 месеца е забавено решението на НЕЛК до НОИ
Коментари Харесай

НЕЛК бави решение за дете с увреждане близо 4 месеца

Близо 4 месеца е забавено решението на НЕЛК до Национален осигурителен институт за дете с увреждане, поради което то е оставено без средства. „ В началото на годината ТЕЛК решението на сина ми изтече. По наша виновност, несъмнено, тъй като не знаехме новите правила – че 3 месеца по-рано би трябвало да подадем молба за преосвидетелстване. В последна сметка отидохме през февруари. През април излезе решението. При състояние, че досега 2 пъти е бил освидетелстван от ТЕЛК с 92% (тоест 2 пъти за период от по 3 години), внезапно решението беше за 80%. Това автоматизирано смъква сумата, тъй като децата над 90% получават 930 лева Оттам стартира ходенето по тъгите. Със брачната половинка ми подадохме тъжба в НЕЛК. В края на май НЕЛК излезе със мнение, че резервира 80-те % с непозната помощ – т.е. брачната половинка ми да му е персонален помощник. Доколкото знам, решението на НЕЛК би трябвало по длъжностен път да стигне до Национален осигурителен институт, с цел да можем оттова да стартираме да получаваме всеки месец пенсия. От края на май, към този момент сме средата на август, не сме получили и стотинка. Решихме, че ще подадем тъжба и в Национален осигурителен институт. Жената на гишето сподели, че не сме единственият случай. Направи информация и сподели, че документите от НЕЛК не са пристигнали по длъжностен път и че евентуално ще се наложи да чакаме още 2 месеца, а в неприятния случай – и до края на годината. Не дай боже, в случай че нещо се случи с мен и със брачната половинка ми, това дете на 16 години би трябвало по някакъв метод да си купува нужните медикаменти. Ако ние не можем да ги осигурим и той не получава пари от страната, какво се случва с него? ”, описа пред БНР бащата на детето Златко Желев.

Семейството не получава добавките за дете с увреждания от 930 лева Сега им се поставят по 450 лева на месец, защото процентът на увреждането е понижен. Семейството не е знаело, че би трябвало отначало да кандидатства за помощите, като занесе в Социалната работа решението на НЕЛК, с цел да получи добавките в по-нисък размер. Само за седмица е издадена заповед за отпущането на парите и те ще бъдат изплатени за 3 месеца обратно. Оказало се, че и в Агенцията за обществено подкрепяне нямат постъпило по длъжностен път решение на НЕЛК, само че практиката там е документите да се изисква, което ще създадат чиновниците.

Синът на Златко Желев в този момент би трябвало да получи от Национален осигурителен институт обществена инвалидна пенсия. Размерът ѝ по закон е 130% от размера на обществената пенсия за напреднала възраст.

Към момента в Национален осигурителен институт няма постъпила по длъжностен път документи за детето, удостовери пред БНР шефът на дирекция “Пенсии ” Любомира Язаджиева.

„ Експертното решение от ТЕЛК още не е постъпило. Разбрахме, че има и експертно решение на НЕЛК след обжалване, което също не е постъпило в Национален осигурителен институт. Ще ги пожелаеме, тъй като явно от май до момента би трябвало да са получени по длъжностен път. Но откакто имаме индикация за тези експертни решения и откакто те не са получени, незабавно ще бъдат изискани. По принцип документите се изпращат регулярно по открит ред. Необходимо е всички страни, наранени от съответното експертно решение, да бъдат известени за неговото издаване, да изтече 14-дневният период за обжалване на решението и по-късно районната картотека на здравната експертиза има уговорката да изпрати здравното досие и съответните експертни на органите, които то визира. Изпращането се прави с писмо, с уведомление за снабдяване или приемо-предавателен протокол, както и по електронен път, в случай че имаме информация за експертни решения, които не са получени по длъжностен път в Национален осигурителен институт, изпращаме писмо до картотеката с искане съответните решения да ни бъдат предоставени ”, сподели тя.

Тъй като детето по експертно решение има право и на непозната помощ, дружно с пенсията ще му бъде отпусната към нея и добавка за непозната помощ.

От Министерство на здравеопазването дават отговор документално на БНР, че връчването на експертното решение от страна на НЕЛК съответствува с деня, в който комисията връща здравното експертно досие за освидетелстването в районната картотека на здравната експертиза. Технологично напредването на пощенските колета, с които са предоставени досиетата, лишава 1-2 дни. От Министерство на здравеопазването категорично акцентират, че НЕЛК е институция, друга от РЗИ и не разполага с пълномощието да провежда и управлява организацията на работа сред РЗИ и поделенията на Национален осигурителен институт. 

Златко Желев обаче е безапелационен, че пътуването на писмо сред две точки в София в продължение на месеци е насмешка. 

„ Синът ми е със сърдечен проблем, генетичен. Големият ми наследник умря от същото заболяване преди 10 години. Кому е нужно през 3 години ние да вървим да бъдем освидетелствани? Това е насмешка! Лично аз съм ставал очевидец по какъв начин дребни деца, получили инфаркт или инсулт и вегетират, родителите им ги носят на ръце, с цел да могат да бъдат преосвидетелствани. Толкова ли Здравното министерство не може да купи 4-5 буса и да могат тези специалисти от ТЕЛК и НЕЛК да вървят при тези тежки случаи. Защо би трябвало през 3 години ние да се заливаме в бумащина и да обикаляме какви ли не лечебни заведения за какви ли не проучвания, от които няма никакъв смисъл, с цел да получиш подигравка ”, разяснява родителят.

Законодателен пропуск е неналичието на краен период, в който картотеката на Медицинската експертиза да е длъжна да изпрати документите до Национален осигурителен институт и Агенцията за обществено подкрепяне, който депутатите биха могли да поправят след връщането си от почивка.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР