Благодатният огън ще бъде донесен в Катедралния храм във Варна

...
Благодатният огън ще бъде донесен в Катедралния храм във Варна
Коментари Харесай

Варненци ще получат благодатния огън, съхраняван от миналата година

Благодатният огън ще бъде донесен в Катедралния храм във Варна в нощта на Пасха от манастира, където се съхранява от предходната година.

Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му изискванията в света са такива, че Светият синод е взел решение да не се рискува и да се изпраща делегация в Йерусалим. " Огънят обаче се пази целогодишно, тъй че няма да останем без него " , добави владиката.

На втори май - Велики четвъртък, митрополитът ще отслужи Василиева света литургия в Катедралния храм. На 3 май към 10:30 часа ще бъде изнесена светата плащаница, а от 18:00 часа ще бъде Опелото Христово.

На Велика събота от 23:20 часа ще стартира Пасхалната полунощница, като се чака свещениците да излязат от храма пет минути преди среднощ. На 5 май владиката ще отслужи вечерня в първия ден на Пасха.

Той добави, че на 11 май ще служи в Бургас, където Катедралният храм има празник, а в се още няма определен Сливенски митрополит . Владиката напомни, че изборът ще се организира на 26 май, а приключването му ще обезпечи цялост на църквата, защото в края на юни би трябвало да стане известно името и на новия български патриарх.

По думите на митрополит Йоан на 2 юни ще бъде изборът на делегатите на патриаршеския църковно-избирателен събор . Номинациите за патриарх ще бъдат направени от Светия Синод.

Варненският епископ разяснява още, че на Великден ще отвори порти след сериозен ремонт храмът във варненското село Близнаци. По думите му на Пасха ще има служби във всички съществени храмове в енориите.

" Проблемът е, че не за всички черкви има свещеници, защото в епархията те са единствено 120 ", сподели владиката. В светлите дни след Великден духовниците, които обслужват по няколко храма, ще ги посетят по график.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР