Бившият служебен министър Велислав Минеков заяви, че бил подготвил заповед

...
Бившият служебен министър Велислав Минеков заяви, че бил подготвил заповед
Коментари Харесай

Велислав Минеков: Бях подготвил заповед за уволнението на Васил Василев, но той се разболя

Бившият длъжностен министър Велислав Минеков съобщи, че бил подготвил заповед за уволнението на шефа на Народния спектакъл Васил Василев, само че той ненадейно се е разболял. Такава информация беше обявена от артиста Валери Йорданов по време на конференцията в понеделник (13 март) на. Няколко дни по-късно Минеков удостовери казаното в предаването " Въпросите " по ТV1 (вижте видеото в края на текста).

" Подготвих заповедта за неговото освобождение, която сверих с юристите на министерството, инспектората, основния секретар и заместник-министрите. Тъй като всичко излиза като информация от министерството, Василев получи информация за моите планове и се разболя. И по този начин до края на мандата. Беше сигурен, че напущам и остана с вярата да оцелее ", съобщи някогашния длъжностен министър на културата, който беше единственият заменен във втория кабинет на Гълъб Донев.

След като абсурдът в театъра във връзка връзките с Движение за права и свободи на към този момент някогашния пиар Велислава Кръстева избухна, Минеков назначи инспекции в театъра и в изявления сподели поддръжка за режисьора Александър Морфов протестирал против Кръстева с.

След като Найден Тодоров зае постта длъжностен министър, той съобщи, че назначените от Минеков и няма учредения да уволни Васил Василев. Тодоров повтори тази теза и през последните седмици след.

След като стана известно, че Велислав Минеков няма да е част от новия длъжностен кабинет, се появиха изказвания, че повода за тази единствена промяна е точно позицията му по проблема с Народния спектакъл. Той обаче отхвърли. " Това, че аз напущам, заявих на всички към мен, може би месец преди този момент. Причините са извънредно персонални, тъй като повече не можех да устоя там. Освен това, това е загуба във връзка с същинската ми работа - това, което върша в чужбина и със студентите ", разяснява тази седмица Минеков, който е склуптор.

Кой поддържа Василев

Според Минеков поддръжката за Василев не идва от страна на Движение за права и свободи. По думите му, тя е " била пожелана, само че не и получена ". Подкрепата съгласно него идвала от ГЕРБ.

Той също разяснява тематиката, изнесена и от театрали, че Велислава Кръстева е получила при насускането на театъра доста обезщетение.

Доколкото знам, госпожа Кръстева си е тръгнала с шест заплати, а по мое време нейната заплата беше по-висока от тази на Василев.

Освен заплатата на Кръстева, Минеков разяснява и нараствания щат на театъра, който от 231 души е станал 312. Той даде образец с това, че в Международния отдел на театъра работят 11 души, до момента в който в Министерството на културата те са четирима и попита какъв брой работа има в театъра, че назначените там да са толкоз доста.

Въпреки абсурда зад Васил Василев застанаха огромна част от актьорите в театъра, които се срещнаха и персонално с президента Румен Радев, с цел да изразят поддръжката си. Минеков попита за какво никой от тях не се изрича обществено, макар че съгласно него са търсени от публицисти и по какъв начин те биха коментирали уволнението на Морфов.

Бившият длъжностен министър разяснява и изявлението на шефа, че ". По думите му персона е Александър Морфов, който има голям триумф и е прочут по целия свят.

При нас мълчанието е антична традиция и тя не е от през днешния ден, нито отпреди 50 години. Тя е доста от дълго време, само че това безмълвие ни унищожи. То ни направи не жители, а някакви послушници, подвластни от всеки шеф.

Според Минеков бедата е в това, че смелите хора, хъшовете, са " едно нещастно малцинство ".

Диктатура и в другите театри

Велислав Минеков съобщи, че сходен вид проблеми има освен в Народния спектакъл. Той сподели, че при него са постъпвали доста тъжби от най-малко 5-6 театъра, само че не навлезе в конкретика. Определи протичащото се като " недодялан вид тирания, която потегля от кмета и стига до чистачката в учебното заведение ". А спорът в Народния спектакъл съгласно Минеков може да се реши единствено с идването на нов шеф, който да бъде приет и от двата враждуващи лагера.
 Александър Морфов: Политиците и президентът са не запомнили смисъла на думите Александър Морфов: Политиците и президентът са не запомнили смисъла на думите " чест и достолепие "



Хронология на събитията

Конфликтът избухна през ноември предходната година, когато Морфов надраска вратата на Кръстева с надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ", защото в изборния ден на 2 октомври 2022 година тя придружи почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган до изборната секция. След серия от разменени реплики, на 28 февруари шефът на театъра взе решението да уволни дисциплинарно Александър Морфов и да освободи Велислава Кръстева.

Васил Василев съобщи, че е уволнил Морфов дисциплинарно, тъй като не се е справял с работата, а самият той няма желание да подава оставка. Неговите изказване и отводът му да си подаде оставката провокираха нови реакции и доведоха до учредяването на Движение за просвета. То беше оповестено от проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, Камен Донев, Валери Йорданов, Албена Колева, Никола Додов и Костадин Бонев. На 13 март се организира конференция, на която членовете на придвижването изложиха своите цели, а точно, които да регламентират провеждането на състезания за шефове на културни институции, а на 16 март проведоха ново шествие с настояванията си.

 " Директорът става като притежател на Народния спектакъл ": Движение за просвета изиска законови промени и оставка
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР