Бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев

...
Бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев е избран за директор на държавната Българска банка за развитие

Бившият ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев е определен за шеф на държавната Българска банка за развиване (ББР), като от назначението го дели единствено утвърждението на Българска народна банка. Заедно с него за член на управителния съвет е препоръчан и Румен Митров - някогашен негов предан чиновник в комисията, оповестява " Капитал ". Ако бъдат определени, двамата ще имат на практика цялостен надзор над оперативните решения в институцията с 2.2 милиарда лева активи, прецизира изданието.

Според обява на " Банкеръ ", доказана и от два източника на " Капитал ", номинацията на Мавродиев за изпълнителен шеф на институцията към този момент е изпратена от надзорния й съвет в Българска народна банка за утвърждение, каквото е належащо по закон.

Шестгодишният мандат на Стоян Мавродиев отпред на Комисията за финансов контрол (КФН) не свети с друго с изключение на с създадените кавги. Въпреки високата самокритика на експредседателя на регулатора доскоро над година той освободи поста след невиждано остра рецензия от Брюксел, напомня " Капитал ".

Месеци след промяната му всички участници на финансовия пазар се сплотиха под тактика за възраждането му, а оценката на няколко заместници на Мавродиев, напуснали след обществени спорове, е че той системно и методично е трансформирал комисията в свое Едноличен търговец. Сега този жанр на завземане е на път да се придвижи в държавната Българска банка за развиване (ББР), която през юли бе трансферирана от финансовото към икономическото министерство, отбелязва " Капитал ".

Освен Мавродиев за изпълнителен шеф е препоръчан и един от най-доверените му хора в КФН - Румен Митров. Той беше шеф " Координация, разбор и политика на регулаторната и надзорната активност " (КАПРНД) - една от особено основаните с промени в правилника на комисията дирекции, посредством които бяха дейно конфискувани пълномощия от заместник-председателите.

По правилник ББР се съставлява единствено взаимно от двама изпълнителни шефове (от общо най-много трима), което значи, че в случай че Мавродиев и близкият му Митров заемат тези постове, те ще имат на практика цялостен надзор над оперативните решения в институцията с 2.2 милиарда лева активи към средата на годината. И двамата нямат банкерски опит и до момента няма изясненост (освен спекулациите за лобиране и лансиране през " Обединени патриоти " ) за това по какъв начин се е стигнало до техните номинации и кои техни качества са надвили.

Според информация на " Капитал " за членове на управителния съвет на ББР са определени трима души. Освен двамата някогашни надзорници, другото ново име е Николай Димитров, който е шеф на ръководство " Корпоративно банкиране " в банката. Те ще заменят двама от актуалните изпълнителни шефове на ББР - Билян Балев и Ангел Геков, като поста си ще резервира единствено третият Илия Кирчев. Така управителния съвет на банката ще има четирима членове, от които по правилник единствено трима могат да бъдат изпълнителни шефове.

Също по този начин по устава на банката членовете на управителния съвет се избират от надзорния й съвет, като не е нужно да се привиква общо заседание на акционерите - с изключение на страната, алегоричен миноритарен дял има и Банка ДСК. Така чисто официално кандидатурите са импортирани в Българска народна банка от тричленния контролен съвет на ББР. В него влизат някогашния зам. - министър на финансите Атанас Кацарчев, който заемаше поста по времето на Милен Велчев, и актуалните зам.-министри на финансите - Кирил Ананиев, и на стопанската система - Лъчезар Борисов. Досега измененията не са оповестени и министърът на стопанската система Емил Караниколов като принципал на ББР не отговори на въпросите на " Капитал " от кое място идват номинациите, какво постанова промяната и тормози ли го близостта и общото кариерно минало в КФН на Мавродиев и Митров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР