Бившият министър-председател на Финландия Сана Марин, която през април загуби

...
Бившият министър-председател на Финландия Сана Марин, която през април загуби
Коментари Харесай

Сана Марин ще се присъедини към мозъчен тръст на бивш британски премиер

Бившият министър-председател на Финландия Сана Марин, която през април загуби изборите, а предходната седмица се отдръпна от управлението на партията си, възнамерява да напусне Народното събрание и да се причисли към Института за световни промени " Тони Блеър ", заяви самата Марин, представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предвид новата си позиция тя публично изиска позволение да подаде оставка от Народното събрание, съобщи от своя страна нейната лявоцентристка социалдемократическа партия. Базираният в Лондон политически мозъчен концерн се управлява от някогашния английски министър-председател Тони Блеър (1997 - 2007 г.).

" Смятам, че това ще бъде активност, която ще бъде от изгода и за цяла Финландия ", сподели Марин пред кореспонденти. Тя не изключи опцията да взе участие в бъдещи избори или да кандидатства за висши европейски длъжности, само че съобщи, че сега няма такива проекти.

Марин беше най-младият министър-председател в света, когато през 2019 година встъпи в служба на 34-годишна възраст, като по този начин притегли вниманието на целия свят и оказа помощ за повишението на престижа на Финландия. След като преведе страната през пандемията от ковид и последвалите стопански разтърсвания, тя стана звучен покровител на Украйна след нахлуването на Русия и сполучливо накара Финландия да приключи политиката си на военна необвързаност, като се причисли към НАТО.

На 1 септември се състоя последната конференция на партията ѝ под нейно председателство, преди да се отдръпна от лидерския пост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР