Бившият кмет на Северен“ бе арестуван в показна акция в

...
Бившият кмет на Северен“ бе арестуван в показна акция в
Коментари Харесай

Свидетели за обвинен в подкуп бивш районен кмет

Бившият кмет на „ Северен “ бе задържан в показна акция в районното кметство и изкара 3 месеца в следствения арест в София през 2019 година

С разпит на очевидци и чуване на движимости лица в Окръжен съд Пловдив продължава делото против някогашния кмет на регион Северен Ральо Ралев по обвиняване за 60 бона рушвет.

Съдия-докладчик е Екатерина Роглекова.

Подсъдими с Ралев са още 50-годишната Даниела Вълова, някогашен шеф на отдел в региона, и Иван Делевски, на 58 година, притежател на частна компания.

Ралев е обвиняем за това, че от края на декември 2018 година до 30.05.2019  година в Пловдив, като причинител, в съучастничество с Даниела Вълова и карловския предприемач Иван Делевски, двамата като помагачи, е изискал сумата от 60 000 лв. от строителен бизнесмен и е приел същата.

Фактическото й предаване става на Иван Делевски, а съгласно обвиняването задачата е Ралев да упражни въздействие върху длъжностно лице – главния  проектант на Северен, Михаил Богданов,  по отношение на пълномощията му за одобрение на абстрактен капиталов план за създаване на жилищна постройка в региона – престъпление по член 304б, алинея 1 вр. член 20 алинея 2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Даниела Вълова е подсъдима за това, че през декември 2018 година в съучастничество като помощник на Ральо Ралев съзнателно е улеснила осъществяването на търговия с въздействие от страна на районния кмет, като е прецизирала размера на желаната от него сума, с цел да може той да разпореди на гл. проектант на Северен да утвърди импортирания за разглеждане абстрактен капиталов план – престъпление по член 304б,  алинея 1 вр. член 20 алинея 4 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

Иван Делевски, който е някогашен притежател на кабеларка в Карлово, обвиняем за това, че в интервала от края на декември 2018 година до 30.05.2019  година в Пловдив, в съучастничество като помощник на Ральо Ралев, съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушението от страна на последния.

Делевски е взел присъединяване в уговаряне на детайлностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лв., с цел да упражни въздействие Ралев върху гл. проектант на „ Северен “ за утвърждение на импортирания за разглеждане абстрактен капиталов план.  Престъплението е квалифицирано по член чл. 304б,  алинея 1 вр. член 20 алинея 4 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

През горепосочения интервал Ральо Ралев бил кмет на регион Северен, община Пловдив, Даниела Вълова е оглавявала отдела за капиталови планове, а Иван Делевски бил притежател на частна компания, която се занимавала и с  създаване на сглобяеми къщи.

Тримата подсъдими се познавали от години.

През март 2018 година вложителят Здравко Ангелов сключил контракт със притежатели на парцел в регион Северен за строителство на жилищна кооперация против обезщетение.

Той внесъл в кметство Северен планова документи за градеж на жилищна постройка за утвърждение.

По закон единствено основният проектант в регион Северен след инспекция на документите дава позволение за създаване и градеж.

Преди внасяне на документите за утвърждение, посредством компания за строителен контрол, представлявана от Михаил Ангелов, била направена консултация с архитекти, за сходство на плановата документи със законовите условия.

Вместо предстоящо утвърждение на плана, за същия бил получен отвод и бил върнат за премахване на няколко забележки, след което още веднъж бил импортиран за разглеждане в кметството.

Последвала консултация от вложителя с архитекти и той получил увещание, че планът му ще бъде утвърден, само че това не се случило.

Инвеститорът схванал, че планът му е бил изтънчен от кмета Ральо Ралев и се намирал в кабинета му, заради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи утвърждение на импортирания абстрактен план, едвам откакто и кметът позволи това.

По-късно вложителят се свързал още веднъж за консултация със собственичката на компанията за строителен контрол, както и с различен проектант, които след това му уредили срещи надлежно с Даниела Вълова и Иван Делевски.

По време на диалозите с тях вложителят схванал, че Даниела Вълова е „ калкулирала “, че в случай че построи постройката щял да завоюва сума в забележителен размер – към 300 000 евро, като 10 % от тях  – 30 000 евро или 60 000 лв., трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, с цел да даде своето утвърждение за плана.

Уговорката била парите да бъдат предадени на Иван Делевски, който щял да ги даде на Ралев, с цел да разпореди на основния проектант при регион Северен да утвърди импортирания абстрактен капиталов план.

На 30 май 2019 година на бензиностанция в Пловдив, вложителят предал 60 000 лв., сложени в алена хартиена торба, на Иван Делевски, който бил арестуван от чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Парите са конфискувани като материални доказателства.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР