Бившият главен равин на Москва Пинхас Голдшмид, който напусна страната

...
Бившият главен равин на Москва Пинхас Голдшмид, който напусна страната
Коментари Харесай

Бившият главен равин на Москва призова евреите да напуснат Русия докато още могат

Бившият основен равин на Москва Пинхас Голдшмид, който напусна страната под натиска на съветските управляващи да поддържа войната им в Украйна по-рано тази година, прикани евреите да изоставен Русия, до момента в който към момента могат.

„ Ако погледнете съветската история, може да се види, че постоянно, когато политическата система на страната е била в заплаха, държавното управление се е опитвало да пренасочи гнева и недоволството на масите към еврейската общественост. Това се случи както по царско време, по този начин и при залеза на сталинисткия режим “, споделя равинът в изявление за „ Гардиън “, представен от Offnews.bg.

Голдшмид споделя още, че антисемитизмът нараства в Русия, защото страната се връща към „ нов вид Съветски съюз “ и „ желязната завеса последователно се спуска “.

„ Ето за какво считам, че най-хубавият вид за съветските евреи е да изоставен “, заключва равинът.

Главата на московските евреи Пинхас Голдшмид напусна Русия малко след началото на пълномащабната война в Украйна. Първоначално беше обявено, че той е направил това заради заболяването на татко си, който живее в Израел. В началото на юни обаче снахата на равина Авитал Чижик-Голдшмид написа в Туитър, че основният равин на Москва е напуснал страната заради напън от страна на съветските управляващи, които са поискали той обществено да поддържа нахлуването в Украйна.

В началото на юли съветските управляващи желаеха Еврейската организация за Израел (Сохнут), която подкрепя репатрирането, да спре активността си в Русия. През втората половина на юли Министерството на правораздаването на Руската федерация заведе дело за разпродажба на представителството на Сохнут.

Израелска делегация посети Русия, а президентите на двете страни разискаха обстановката по телефона. Тогава съдът отсрочи делото за два месеца. Първото съвещание трябваше да се състои на 19 октомври, само че беше анулирано поради неизвестен сигнал за бомбена опасност в съда.

Израелският министър председател Яир Лапид даде обещание, че израелските управляващи ще положат всички старания, с цел да подсигуряват, че " Сохнут " ще продължи работата си в Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР