Бившата депутатка Юлиана Дончева коментира обявеното желание за стачка за

...
Бившата депутатка Юлиана Дончева коментира обявеното желание за стачка за
Коментари Харесай

Юлиана Дончева: Не е редно асистент в университет и работещ в търговията да взимат една и съща заплата

Бившата депутатка Юлиана Дончева разяснява оповестеното предпочитание за стачка за по-високи хонорари от преподавателите в университетите.

" От доста време образованието и културата не са приоритет на което и да е ръководство. Аз се солидаризирам с техните претенции, тъй като това не е някакъв каприз, а е залегнало в един закон, който споделя, че би трябвало да е 180 % над междинната заплата. Записано е и просто тези пари не им ги дават. Те желаят това, което е написано по законов ред. Смятам, че ще бъдат отпуснати някакви пари, само че това не е решение. Това ще е краткотрайно задръстване на този проблем, тъй като фактически не считам, че е редно една страна, която желае да има образовано население, да приравнява заплатите на основен помощник с работещ в комерсиалната система, с почитание към всяка една специалност. Но когато ти си в областта на образованието, ти инвестираш доста време и средства, с цел да си на равнището, на което в този момент се изисква. За да притеглим в този бранш млади и можещи хора, ние би трябвало да ги притеглим с високи заплати. В противоположен случай нашите спечелили в интернационалните олимпиади ще вървят и ще работят в непознати институти, вместо да дават знанията си в България ", сподели тя в предаването " Пресечна точка " по " Нова телевизия ".

" Увеличението на заплатите у нас съгласно данните на Национален статистически институт като цяло имам възприятието, че е резултат и на това, че задграничните компании, които оперират в България, дават по-високо заплащане. Но е и резултат от големия брой безработни младежи - над 100 хиляди, които не работят. Има дефицит в доста браншове на работна ръка, които са принудени да дават високи заплати заради дефицит на работна ръка и това е извънредно огромен проблем. Започваме да внасяме хора от други страни. Това е проблем за бизнеса, който е заставен макар икономическите си резултати да дава повече в сравнение с има опция. Така че тук се получава една изкуствена еуфория, че към този момент, виждате ли, можем да се равняваме по заплати на европейските страни, само че нещата не са толкоз розови ", счита някогашната телевизионна водеща.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР