Бивш шлосер от Видин, който ослепял при трудова злополука преди

...
Бивш шлосер от Видин, който ослепял при трудова злополука преди
Коментари Харесай

Истории от Северозапада: Шлосер, ослепял преди 33 години, съди шефовете си за обезщетение

Бивш стругар от Видин, който ослепял при трудова акцидент преди 33 години, съди шефовете си за обезщетение, научи организация BulNews. Делото на Е.С. се гледа преди дни в районния съд във Видин, където магистратите одобриха настояванията на потърпевшия и осъдиха някогашните му шефове да му платят обезщетение в размер на 1 558.72 лв..
От документите по делото излиза наяве, че шлосерът е работил за „ ВИПОМ”, когато на 28.12.1986 година е претърпял трудова акцидент, при която изгубил изцяло зрението на едното си око. След случая Е.С. бил пенсиониран пожизнено с ІІІ-та група неработоспособност и постоянно поддържал регистрация в Бюрото по труда във Видин, с цел да му намерят подобаваща работа, само че до ден сегашен това не станало.
През годините мъжът е завел редица искове против компанията, по които са формирани цивилен каузи, като в този момент искът бил за интервала от 1 юни до 1 октомври, тъй като продължавал да търпи имуществени вреди и пропуснати изгоди. Пред магистратите пострадалият обяснил, че заемащите длъжността шлосери получават непрестанно нарастване на трудовото си заплащане, до момента в който той получава единствено една минимална пенсия, с която би трябвало да устоя себе си и фамилията си.
Е.С. изискал от съда да постанови компанията да бъде наказана да му заплати обезщетение за претърпените имуществени вреди, настъпили вследствие на станалата с него трудова акцидент. Мъжът пресметнал, че за интервала би трябвало да получи 1 558.72 лв., като показал и подробна разбивка на всеки един от посочените месеци.
От компанията оспорили желае му и декларирали, че са му предложили да работи като пазач, само че той отказал. Причината за отхвърли била рекомендация на НЕЛК, които определили, че длъжността не е подобаваща за Е.С. и няма по какъв начин да я работи.
В желае си пострадалият разяснява, че според Кодекса на труда работодателят му дължи обезщетение за породената щета, а в закона е посочено, че при породена трайна неработоспособност, компенсацията се дължи до навършване на пенсионна възраст по напреднала възраст. Срокът за дължимото обезщетени пък можело да бъде удължен най-вече с толкоз време, колкото би било належащо за постигане на цялостния трудов стаж.
Така магистратите осъдили „ ВИПОМ” да заплати на Е.С. сумата от 1 558.72лева, както и близо 700 лв. разходи по делото.
Решението може да бъде обжалвано пред окръжния съд във Видин в двуседмичен период считан от връчването му на страните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР