БГНЕС Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е,

...
БГНЕС
Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е,
Коментари Харесай

Здравният министър: Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията

 БГНЕС " Една от грешките, довели до печалните последствия от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не схващат. Сега искам да върнем тази нормалност - специалистите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по имунизация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничаващите ограничения се прилагаха с политически и предизборни претекстове. Тези хора вместо да се извинят, се пробват да измислят проблеми “. 

Това сподели пред БНР служебният министър на опазването на здравето доктор. По думите му обстановката с ковид е относително спокойна, само че броят на имунизациите е дребен. 

" Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се имунизират. Стартирахме и осведомителна акция “. 

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. " Интересът е доста огромен “, добави доктор Кацаров в предаването " Неделя 150 “. 

" Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията би трябвало да се проверява. Първата цел е не да се търси отговорност, а да създадем по този начин, че да не се повтори това нещо. Защото, в случай че не поставим изпитание да проучваме кое е довело до ужасяващите равнища, това ще ни си случи още веднъж. Ако сме рационални, сме длъжни да проверим събитията и да изведем поуките. Ако се открие нелегално държание на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност “. 

Министърът разясни, че досега обединен протокол за лекуване на Covid-19 не е имало, по тази причина е назначил работна група, която да изготви разпоредбите.  

Д-р Кацаров разяснява проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е неприятно, като общата финансова загуба е 68 млн. лв.:  

" До дни ще има решения по случая. Но големите задължения са насъбрани по времето на доктор  (бившият здравен министър - Бел. ред.) “. 

Здравният министър разясни, че се работи по проекта за възобновяване и развиване:  

" В него бяха наблъскани най-вече средства за слагане на стиропор и изолираност на държавни и общински лечебни заведения. Европейска комисия е показала, че това би трябвало да се промени. Но под натиска на държавното управление това не се е направило... Имаме стратегия за районно развиване, обвързвана с способи за възстановяване на опцията и на потенциала на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за към 150 млн. лв.. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето лечебни заведения не знаят, че могат да аплайват. Сега отначало се вършат критериите “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР