Безпределен бял пейзаж, странни ледени формирования, кристалночиста вода – природата

...
Безпределен бял пейзаж, странни ледени формирования, кристалночиста вода – природата
Коментари Харесай

Смъртоносна заплаха от времето на Студената война дреме под ледовете на Гренландия

Безпределен бял пейзаж, странни ледени формирования, кристалночиста вода – природата на Гренландия стопира дъха. Под този сантиментален снежен ландшафт обаче се крие зло.

На дълбочина от 65 метра под леда са скрити боклуци, които могат скоро да се окажат на повърхността, поради топенето на ледовете. От това се притесняват американски учени, а в това време Дания и Гренландия спорят, кой би трябвало да се погрижи за обезопасяването на отровите.

За да схване аргументите, човек би трябвало да се върне 50 години обратно.

Плац за 600 нуклеарни бойни глави

Във времената на Студената война, когато Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики се надпреварваха във въоръжаването, американците построяват под леда на Гренландия военни уреди и установки за изстрелване на нуклеарни ракети. Оттук бомбите биха достигнали по-бързо до задачата си, по този начин се е мислило тогава. Проектът носи кодовото име „ Iceworm “ ( мразовит червей ), а задачата му е да складира и насочи 600 нуклеарни бойни глави.

Станцията, издигната през 1959 година на 8 метра под повърхността, разполагала с 85 до 200 военнослужещи. Електрическата сила била подсигурявана с портативен нуклеарен реактор. Освен всичко друго има и широкообхватна мрежа от тунели.

По това време Дания, на която принадлежи самоуправляващата се Гренландия, не е наясно какво вършат американците под леда. Официално база Камп Сенчъри ( Camp Century ) е служила за осъществяване на „ научни опити в арктически условия “. Истината става ясно чак 1995 година, когато датският парламент разпорежда следствие.

200 хиляди литра дизелово гориво

През 90-те базата от дълго време е в историята, тъй като ледът се движи и след единствено 3 години, американците вземат решение да изоставят базата. Дейността на Камп Сенчъри е прекратена през 1967 година. Не се смята, че е належащо разчистване, защото по това време станцията към този момент е на 36 метра дълбочина под ледовете и снеговете, където всичко би останало консервирано. За вероятната смяна в климата тогава въобще не е въображаемо.

Ако ледът на Гренландия обаче продължава да се топи със същата скорост е доста евентуално оборудването да излезе на повърхността в границите на идващите 75 години, се споделя в ново проучване на американски учени, оповестено в „ Geophysical Research Letters “.

Това значи 9200 тона нуклеарни боклуци, 200 хиляди литра дизелово гориво, PCB ( канцерогенни органични съединения на хлора ) и 24 милиона литра отпадна вода, включително радиоактивна вода от нуклеарния реактор да излязат на повърхността и да се смесят с морската вода.

Гренландците естествено са обезпокоени – Камп Сенчъри напълно не е единствената американска ледена станция.

Няма належащ проблем за околната среда

В Гренландия има повече 30 американски военни бази с прекъсната активност, за които не е оповестено въздействието върху екологията нито евентуалните закани за здравето на хората, се споделя в мнение на гренландското външно министерство. През ноември т.г. Парламентът публично ще изиска от Съединени американски щати и Дания да решат казуса с евентуалната екологична злополука. Дания обаче не желае да се занимава с казуса, тъй като „ 75 години са доста дълго време “, съгласно външния министър Кристиян Йенсен. Гренландците пък желаят да са сигурни, че някой ще поеме отговорността.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР