Безплатна ваксина срещу папилома вирус за момчетата на възраст от

...
Безплатна ваксина срещу папилома вирус за момчетата на възраст от
Коментари Харесай

Предлагат ваксината срещу папилома вирус за момчетата между 10 и 12-годишна възраст да бъде безплатна

Безплатна ваксина против папилома вирус за момчетата на възраст от 10 до 12 години да бъде включена в програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка. 

Това оферират от новосъздадената HPV коалиция, сплотяваща лекари и общественици.  

Предложението беше показано на управлението на здравното министерство тази седмица и има за цел да влезе в действие от 2025 година, разяснява БНР.

От обединението оферират в новата национална стратегия от 2025 година ваксината против папилома вирус да стане наложителна за девойките на 11 години. А момчетата от 10 до 12 години да имат право да се ваксинират гратис. И в този момент има интерес от страна на родители на момчета, изясни доктор Гергана Николова, персонален доктор. 

По данни на здравното министерство през предходната година персоналните лекари са сложили 2940 дози от имунизацията по националната стратегия, която обезпечава безвъзмездна имунизация за девойки на възраст от 10 до 13 години. През седмицата от ведомството регистрираха спад в обсега на имунизираните до 1 % и оповестиха, че се планира осведомителна акция с деца и родители през есента. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР