Без излишни хвалби и даже без официално поемане на отговорност,

...
Без излишни хвалби и даже без официално поемане на отговорност,
Коментари Харесай

Как украинските AI дронове разтърсиха руската енергийна индустрия

Без непотребни хвалби и дори без публично вдишване на отговорност, Украйна през последните месеци трайно реалокира войната и на съветска територия. Без хиперзвукови ракети, стратегически бомбардировачи и големи бойни кораби. Дроновете с отдалечен обхват на Киев през последните седмици извадиха от строя сред 12% и 14% от потенциала на съветските рафинерии - като резултатът към този момент се усеща на пазара, написа в собствен материал CNN.

Безпилотните апарати вземат участие в спора още от неговия ден първи. Украйна употребява турските бойни дронове " Байрактар ", с цел да унищожава техниката на агресора. Още през първите 48 часа с тяхна помощ танкове и други бойни машини останаха без гориво и муниции и по този начин завладяването на Киев се оказа невероятно за съветските сили. По-малки и от време на време непосредствено купени от магазина дронове се използваха за разузнаване и за нанасяне на прецизни удари първо единствено от украинците, а след това - и от техния съперник.
 Руски цивилен летища ще се оборудват със... системи за радиоелектронна битка с дронове
Руски цивилен летища ще се оборудват със... системи за радиоелектронна битка с дронове

Част от плановете ще се финансират от федералния бюджет

Междувременно, обаче, Киев построи лична промишленост, която създава безпилотни самолети, които поразяват цели на големи дистанции. Една от първите им задачи беше с последна точка базата на съветската стратегическа авиация в Енгелс - на стотици километри от фронта. Напоследък, обаче, все по-често на мушката са рафинерии, които са също на голямо разстояние.

Как съумяват?

Средствата за радиоелектронна битка на съветските сили са извънредно мощни и се развиват непрекъснато, само че украинските дронове не зависят нито на интернет връзка, нито на спътници.

Според източник на CNN се употребява т.нар машинно зрение - всеки дрон има заредени сателитни и навигационни данни, като в неговия AI модел е заложена и съответната цел. Така машината лети изцяло самостоятелно.
 Русия купува мотори от AliExpress с цел да сглобява дронове, които употребява във войната с Украйна
Русия купува мотори от AliExpress с цел да сглобява дронове, които употребява във войната с Украйна

Дроновете изиграват огромна роля във войната, през цялото време през февруари 2022 година

" Полетите се възнамеряват авансово с нашите съдружници и летателните апарати летят по курса, с цел да поразят задачите си с няколко метра акуратност ", изяснява източникът на медията.

Удари, които болят

В Киев неслучайно се целят в съветските рафинерии - те разчитат на западни технологии и ремонтирането им след авиоудар е по-бавен и безценен развой. Така съветската енергийна промишленост понася тежък удар, а нейните доходи в голяма степен финансират военната машина на Владимир Путин.

Резултатите са забележими - Москва спря износа на горива и се наложи да внася от Беларус, с цел да се оправи с дефицита на вътрешния пазар.
 Русия планува вложения от милиарди долари в произвеждане на дронове
Русия планува вложения от милиарди долари в произвеждане на дронове

Проектите ще се осъществят в идващите 3 до 6 години

Ефектът от дроновете, обаче, евентуално може да се усети в световен мащаб. Американски публични представители неведнъж се изказвали отрицателно за ударите на съветска територия. " Сделката с Украйна беше такава - даваме ви пари, даваме ви оръжие, само че не пипайте експортната инфраструктура, не пипайте съветската енергетика, тъй като не желаеме огромна енергийна рецесия ", разяснява пред CNN Хелима Крофт от капиталовата банка RBC Capital Markets.

Сега, обаче, обстановката във Вашингтон е друга - финансирането за Украйна е пленник на политическите разправии сред демократи и републиканци и освен това състояние Киев прави това, което счита за вярно. Основни съветски нефтобази и експортни терминали са в обсега на дроновете, а опасенията са, че това може да блокира съветския износ. Петролът от вид " брент " към този момент е поскъпнал с 13% от началото на годината и сходни удари сигурно няма да успокоят пазара.

В Украйна, обаче, са безапелационни: " Ясно е, че би трябвало да понижил тези бюджетни приходи и по този начин да оставим господин Путлер без О2 ", съобщи шефът на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк в изявление.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР