Бариерите, с които е затворена ул. Арарат в столичния квартал

...
Бариерите, с които е затворена ул. Арарат в столичния квартал
Коментари Харесай

"Пропускателен режим": Проблемите с частните улици в София се увеличават

Бариерите, с които е затворена ул. " Арарат " в столичния квартал " Кръстова вада ", няма да бъдат отстранени непринудено, както разпореди регион " Лозенец ". Собствениците на терени, върху които минава самата улица, възразяват, тъй като бариерите били сложени в частен парцел, каквато е улицата, и по тази причина няма по какъв начин да им се подрежда какво да махат в него.

От няколко месеца придвижването на коли по ул. " Арарат " е спряно, тъй като от двете страни са сложени електрически бариери. Собствениците на земята са построили сами тротоарите и положили асфалта и в този момент преценят кой може да минава. Ограничено с бариери е придвижването и по прилежащата улица " Акад.Иван Буреш ", която също е върху частна земя и е построена от притежателите.

Такава е повече от половината улична мрежа в кварталите " Витоша ", " Кръстова вада ", " Витоша ВЕЦ-Симеоново " и " Манастирски ливади ". Проблемът не е нов, само че се ускорява, освен поради рестриктивните мерки за прекосяване, сложени на някои места, а и поради поддръжката на такива улици, защото общината не дава отговор за тяхното поправяне.

В последните години администрацията на кмета Йорданка Фандъкова се пробва да откри частични решения като изисква даряване на части от парцели там, където ще се строи. Защото цената на дългото безучастие на Столичната община е повишена до стотици милиони левове, нужни за отчуждаване, а те не са налични в бюджета й.

От " Екипът на София " подсетиха, че не би трябвало да се позволява строителство без към този момент построена инфраструктура и че доста от проблемите в " Манастирски ливади ", а и съответните случаи в " Кръстова вада " са били планувани в разбори и рекомендации за деяние преди две години.

" Улицата си е моя "

За новите бариери на ул. " Арарат " алармираха живеещи и постоянно преминаващи в региона, казусът беше разказан и в в края на май, като една от аргументите беше посочено и неразумното шофиране, което притежателите се пробвали да лимитират (по цитирания зам.кмет на регион " Лозенец " Михал Сотиров).

Проверка на " Дневник " сподели, че родители, които водят с кола децата си в близкото частно учебно заведение и детска градина " Петър Берон " също се оплакват, че няма от кое място другаде да минат. За трите буса на учебното заведение, обаче, притежателите (на ул. " Арарат " ) са дали отдалечено за повдигане на бариерите, изясни директорката Гергана Шотева пред " Дневник ".

Ул. " Арарат " и ул. " Акад.Иван Буреш " са построени от притежателите на парцелите, през които минават. В затворения регион съгласно медийни изявления живее някогашният консултант в ДАНС Алексей Петров и някогашният основен прокурор (в интервала 1999-2006 г.) Никола Филчев. Неотдавна от изявление на Петров пред " Труд " се разбра, че на прилежаща на ул " Арарат " директна фамилията му ръководи и ресторант.

Екип на регион " Лозенец " дефинира бариерите по " Арарат " като нелегално строителство и издаде констативен акт. Предоставена е опция на притежателите непринудено да ги отстранен, само че те са отказали.

" Бариерите би трябвало да се отстранен, противозаконни са "

" Бариерите с електрическо зареждане се третират като градеж и всеки, който желае да си постави, би трябвало да има позволение за градеж. За мен в тази ситуация бариерите са противозаконен градеж, тъй като са електрически, само че са построени без позволение за градеж ", изясни районният кмет Константин Павлов.

За пробутване на елзахранване би трябвало утвърден план, който указва от кое място ще минава кабелът е условието на Закона за устройство на територията и тълкувателно писмо от районното министерство, посочи той. " Независимо дали е преграда или улична лампа, без значение дали е в частен или в обществен парцел. "

 Ул.
© Максим Караджов

Ул. " Акад.Иван Буреш " също е частна и има преграда, само че е след козметична клиника (вдясно).

Собствениците на парцели по ул. " Арарат " оспорват констативния акт на регион " Лозенец " и са изпратили несъгласие до районната администрация. Аргументът им е, че бариерите са просто движимост, която е сложена в частен парцел и по тази логичност никой не може да им подрежда да я отстранен. Те подсказват, че ще търсят правата си в съда.

След отхвърли им, от регион " Лозенец " ще изпратят констативния акт до по-горната инстанция - общинското Направление " Архитектура и градоустройство ", ръководено от основния проектант Здравко Здравков. Само то има право да издава заповеди за унищожаване на противозаконни градежи, каквито са бариерите на ул. " Арарат ".

Собствениците имат законно право и да оградят парцела си (в случая улицата) с ажурна ограда, за което не се изисква позволение за градеж и отново да спрат придвижването по тази улица.

 На едната преграда на ул.
© Велко Ангелов

На едната преграда на ул. " Арарат " от време на време има и защита.

" Не са улици в правния смисъл "

" В правния смисъл това не са улици, във физическия смисъл там има асфалт и тротоари, само че това не са улици ", изясни кметът на " Лозенец " Павлов пред " Дневник ".
Новите южни квартали на София са построени върху някогашни ниви, които са били реституирани и след това продадени. По-късно цялата зона е урбанизирана и Столичната община е приела проект за улична регулация там. Вместо да изкупи посредством отчуждаване частите от частните парцели, върху които попадат улиците, Столичната община си е икономисала тези средства. През годините тя е икономисвала и от построяването им, а след това и от поддържането им.

С тази работа са се заемали най-често вложителите, които строят блокове там, с цел да могат да си продадат жилищата, изясни още Павлов. По-късно купувачите с изненада откриват, че общината не ремонтира тяхната улица, тъй като не е общинска.

На общината и на регионите е неразрешено да влагат общински средства в терени, които са частна благосъстоятелност. Затова постоянно инфраструктурата в представяните като влиятелни нови южни квартали на София е печална панорама - разрушен асфалт, тиня, липса на тротоари, съвсем без улично осветяване, без паркинги.

Такива " частни улици " има и в други зони на София, изключително към Околовръстния път.

Да дариш част от улица на общината

Общината от няколко години ползва различен метод за придобиване на частни терени, попадащи в уличната регулация. Тя издава позволение за градеж единствено, в случай че парцелът има изход на общинска улица.

Така притежателят, в случай че бърза да строи, е заставен да подари на общината тази част от парцела, която попада в улицата, с цел да стане тя общинска и да може да строи.

Главният проектант на София: Трябва голям финансов запас

" За да лекуваме обстановката, изваждаме предпочитани улици, които ще преведат градския превоз, канализацията. За тях работим по отчуждаването. Това по никакъв начин не е на ниска цена и изисква голям финансов запас. Само в кв. " Витоша-ВЕЦ Симеоново " уличната мрежа е с повърхност 210 000 кв.м ",. За изкупуването й ще са нужни 40 млн.лева, което е по 100 евро/кв.м.

По тази цена в този момент общината изкупува терени, които са нужни за значими публични цели.

Столичната община заделяше до неотдавна по към 10 млн. лв. годишно за отчуждаване на терени в цяла София. За 2022 година тази сума е по-голяма - 15.8 млн.лева, от които са разходвани 15.2 млн.лева, сподели инспекция на " Дневник ". С тях се отчуждават и зелени площи, само че най-вече за уличната мрежа, като в този момент с приоритет са бул. " Тодор Каблешков " и ул. " Филип Кутев ". За същата 2022 година общината е получила над 16 млн.лева от продажба на общински парцели.

" Екипът на София ": Общината ще би трябвало да изкупи земята

В момента страдаме от зле замислени устройствени проекти и съвсем никакви дейности в посока на реализация на обществената инфраструктура, планувана в тези проекти, разяснява арх. Любо Георгиев от " Екипът на София ". През 2020-2021 година ние (тогава като " Софияплан " ), взаимно със Съюзът на урбанистите, изготвихме разбор и рекомендации за деяние, за южната част на регион " Лозенец ". Още тогава сме отчели, че по-голямата част на ул. " Арарат " е частна.
" През 2018 г, при започване на активността ми като шеф на " Софияплан ", с разбора за " Манастирски ливади-изток " показахме огромния мащаб на казуса с неотчуждените, т.е. частни, улици. След това направихме разбори на други нови квартали и заключенията бяха идентични - строителство на жилища без авансово построена инфраструктура изобщо не е трябвало да бъде допускано. Първо - подробният организационен проект е направен неприятно и второ, разпоредбите, по които се издава позволение за градеж, не пазят задоволително добре обществения интерес ", изяснява Георгиев.

Според него в случаите на затворени, частни улици във към този момент построена среда, общината има един единствен ход - да изкупува земя. И ще се наложи да го направи. Той прави оценка това като " след дъжд качулка ".

" Истинското решение се състои в обвързването на условията за строително позволение със степента на изграденост на инфраструктурата и нейния потенциал . А още преди този момент - при основаването на подробните устройствени проекти, би трябвало да бъдат прилагани и в този момент плануваните в законите благоприятни условия за придобиване на земя за обществени потребности без това да значи изкупуване ", сподели още арх.Георгиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР