Банковото кредитиране за бизнеса и домакинствата запазва сравнително устойчивите си

...
Банковото кредитиране за бизнеса и домакинствата запазва сравнително устойчивите си
Коментари Харесай

Лихвите запазват плавния си ръст през април, но и кредитната активност остава висока

Банковото кредитиране за бизнеса и семействата резервира относително устойчивите си темпове и при започване на второто тримесечие на 2023 година, демонстрира оповестената от Българска народна банка лихвена статистика към април. На фона на, към този момент процесът се случва по-скоро постепенно, като се редуват интервали на видимо по-сериозно закъснение с нови растежи. Така при започване на второто тримесечие новоотпуснатите от банките заеми за самостоятелните и корпоративните им клиенти на пръв взор понижават по отношение на март, само че сравнението с числата за януари и февруари демонстрира по-високи размери.

Банковото кредитиране за бизнеса и семействата резервира относително устойчивите си темпове и при започване на второто тримесечие на 2023 година, демонстрира оповестената от Българска народна банка лихвена статистика към април. На фона на, към този момент процесът се случва по-скоро постепенно, като се редуват интервали на видимо по-сериозно закъснение с нови растежи. Така при започване на второто тримесечие новоотпуснатите от банките заеми за самостоятелните и корпоративните им клиенти на пръв взор понижават по отношение на март, само че сравнението с числата за януари и февруари демонстрира по-високи размери.

На лихвения фронт обстановката също е динамична. Разликата обаче е, че въпреки и в обособени месеци в някои от сегментите данните да са разнопосочни, цялостната посока все по-отчетливо е към повишаване - каквито са упованията и на банкери и анализатори на пазара. Това се вижда изключително ясно при фирменото кредитиране, до момента в който при финансирането за семействата нещата за момента се случват малко по-плавно. Лихвите по депозитите следват общия тренд и също все по-осезаемо се отлепят от дъната, на които бяха през последните години. Бавното изстудяване През април банките са отпуснали по близо милиард лв. нови заеми на бизнеса и семействата - надлежно 933.2 млн. лева и 963.5 млн. лева (от които 570.5 млн. лева потребителски заеми и 393 млн. лева ипотечни). Номинално и в двата сегмента числата са по-ниски по отношение на месец по-рано, когато размерите надхвърляха милиард (при финансирането за физическите лица цената даже бе над 1.1 милиарда лева.). Това закъснение обаче идва откакто при започване на годината портфейлите на банките растяха с по към 830 млн. лева месечно и в двата сегмента.

Реклама
Сравнението на годишна база също към момента не приказва за значително закъснение - през първите четири месеца на 2022 година размерът нови фирмени заеми е бил 804.4 млн. лева средномесечно, до момента в който новата година стартира със приблизително 919.2 млн. лева ново финансиране за бизнеса всеки месец. При потребителските заеми през първите четири месеца на 2023 година банковите портфейли порастват приблизително с 561.5 млн. лева на месец, по отношение на 535.5 млн. лева за същия интервал на миналата година. В ипотечното кредитиране сравнението също приказва за към момента висока интензивност - числата са надлежно 379.2 млн. лева и 340.7 млн. лева средномесечно за януари - април 2023 и 2022 година

Разбира се, не би трябвало да се не помни и фактът, че действителните растежи на кредитните портфейли на банките в действителност са с много по-умерени темпове. Причината е, че паралелно с взимането на нови заеми клиентите на финансовите институции погасяват и огромна част от съществуващите си досега отговорности. Това важи изключително за потребителските заеми, които по предписание се отпускат за много по-кратки интервали от време.

Същевременно, лихвената статистика демонстрира закъснение в интензивността на семействата и изключително на бизнеса във връзка с предоговарянето и рефинансирането на настоящите им заеми. Данните към април сочат, че за месеца корпоративните клиенти на банките са преструктурирали отговорности за общо 566.9 млн. лева - или два пъти по-малко по отношение на регистрираните месец по-рано 1.2 милиарда лева Забавянето е осезаемо и по отношение на първите два месеца на годината, когато числата са били от порядъка на милиард. При семействата размерът на предоговорените и рефинансирани заеми през април е 265.5 млн. лева, при 329.5 млн. лева месец по-рано и по към 300 млн. лева средномесечно за през януари и февруари. Плавният лихвен растеж Свръхликвидността на банките към този момент резервира равнищата на лихвите по депозитите близки до нулата, само че данните от последните месеци все по-отчетливо чертаят растеж. При депозитите на семействата повратната точка пристигна през есента на предходната година, когато стойностите приближиха и след това трайно надвишиха 0.2%, откакто от началото на 2020 година непроменяемо бяха закотвени под 0.1%. През новата година пък стартира и по-видимо ускорение, като към април доходността по вложенията за период до 1 година в левове към този момент доближава 0.4%, а по тези в евро е 0.51%. Фирмените средства в банките също стабилно и даже още по-отчетливо обърнаха тренда от началото на тази година. Така, в случай че доникъде на 2022 година финансовите институции на процедура таксуваха фирмите, които влагаха парите си при тях, то към декември 2023 година лихвата по новопривлечените корпоративни депозити за период до 1 година в левове е била 1.44%, а по тези в евро - 1.6%.

По-умереното повишение на доходността в сегмента самостоятелни клиенти се придвижва и в по-плавен растеж на лихвите, при които банките ги кредитират. Така, към април потребителските заеми в левове са били отпускани при междинна рента от 8.48%, спрямо 8.25% месец по-рано. А при всеобщите ипотеки в левове статистиката даже регистрира поевтиняване за месеца - до 2.54%, по отношение на 2.62% през март. В момента съгласно статистиката на ЕЦБ от Европейския съюз само в Малта се регистрират по-ниски лихвени равнища при новите жилищни заеми, като България е единствена, където равнищата са на практика без повишаване на годишна база.
Реклама
В корпоративния сегмент обаче стягането на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) се усеща по-съществено, защото там при основна част от заемите цената е обвързана с Euribor. Така към април 2023 година при фирменото финансиране в евро лихвата пораства със 73 базисни пункта за месец до 5.56%. При заемите в левове цената леко понижава до 3.48%, по отношение на 3.66% през март, само че въпреки всичко следва да се има поради, че при заемите за бизнеса динамичността на лихвите на месечна база като цяло постоянно се въздейства от еднократни резултати на огромни експозиции.
Свързани публикации Ипотечните заеми: Краят на евтините пари идва, само че постепенно 11 май 2023, 10:36 ЕЦБ увеличи лихвите си с четвърт пункт и предизвести, че стягането ще продължи 4 май 2023, 17:07 Печалбата на банките за първото тримесечие скочи до рекордните 784 млн. лева 4 май 2023, 15:37 Банкери: Търсенето се забавя, междинният ипотечен заем се усилва 3 май 2023, 10:13 Кредитирането продължава да пораства с висок ритъм и през март 28 април 2023, 09:45 Българска народна банка охлажда кредитния взрив с по-високи наложителни запаси за банките 26 април 2023, 14:55
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР