Българският мъж е свикнал жената да носи ракията, салатата и

...
Българският мъж е свикнал жената да носи ракията, салатата и
Коментари Харесай

Изабела Янкова, 17-годишната световна шампионка по планинско колоездене

" Българският мъж е привикнал дамата да носи ракията, салатата и медалите от Олимпиадата. "

Тази смешка циркулираше по време на Токио 2020 и очевидно продължава да има учредения за нея, тъй като още веднъж жена ни популяризира в спорта. Този път дисциплината е планинско колоездене, а шампионката е едвам на 17 години. 

Запознайте се с Изабела Янкова от Тетевен, която преди по-малко от месец финишира първа на Европейското състезание в Марибор, Словения, в дисциплината втурване в планинското колоездене, а в този момент сграбчи и международната купа на Mондиала по втурване в Италия. Българката се пребори с конкуренцията на състезателки от 10 страни.
    View this post on Instagram           
A post shared by IZABELA YANKOVA (@izabelayankova)

Това е първата Световна купа в спортната кариера на Изабела.  " Все още ми е много мъчно да го осъзная, само че се веселя доста от този резултат. Това беше една от най-големите ми фантазии и се веселя, че е я сбъднах ", показа Изабела пред  веднага след успеха. Тя кара колело от дребна, само че със втурване се занимава съществено едвам от няколко години. През 2018-a и 2019-a става международна шампионка при децата. А в действителност стартира да тренира на смешка.  " Всичко стартира, когато бяхме доста дребни. Винаги сме обичали да караме колела ", споделя тя пред NOVA.

" Момчетата си купуваха нов вид колела и аз взех решение, че няма да остана по-назад от тях. "

" Първото колело си го купих сама, тъй като татко ми беше срещу да даде толкоз доста пари, макар че актуалното коства 10 пъти повече от първото ми. "

Първото съревнование на Изабела е в Ботевград. Тогава стартира кариерата й, извела я през днешния ден на най-високото ходило на почетната стълбичка на Световнотo състезание във Вал Ди Соле.  " Адреналинът и всички страсти, които изпитваш, не могат да се сравнят с нищо друго. Просто е неповторим спорт ", сподели още Янкова. Световната шампионка няма време за отмора и към този момент пътува към идващия връх, който желае да покори – надпреварата в Съединени американски щати, където би трябвало да отбрани купата си.

 
Тя губи краката си при терористична офанзива. Сега язди на Параолимпийските игри
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР