Българските успехи в шахмата продължават. 16-годишен ученик е с най-висок

...
Българските успехи в шахмата продължават. 16-годишен ученик е с най-висок
Коментари Харесай

Най-добрият млад състезал по шахмат у нас учи ходовете от дядо си, когато е на 5 г.

Българските триумфи в шахмата не престават. 16-годишен възпитаник е с най-голям рейтинг измежду младите състезатели у нас. Никола Кънев се приготвя за интернационален шампионат, където в края на месеца ще се изправи против 150 гросмайстори и интернационалните шахматисти.

Едва 5-годишен Никола научава най-важните ходове в шаха от дядо си. Първия си орден печели на 7. А през днешния ден към този момент е на 16 години.

„ Ако би трябвало да съм почтен, не помня първото си съревнование, само че сигурно ме е стимулирало да продължа да се развъртвам напред “, споделя Никола Кънев.

 8-годишно дете сложи връх, победи гросмайстор по шахмат Светът 2 мин. 8-годишно дете сложи връх, победи гросмайстор по шахмат  8-годишно дете сложи връх, победи гросмайстор по шахмат Светът 2 мин. 8-годишно дете сложи връх, победи гросмайстор по шахмат

Той може да не помни първото си съревнование, само че родителите му помнят всяко едно в годините.

„ Едно малко дете - гледаш по какъв начин се бори, по какъв начин побеждава и е „ уау “. И по какъв начин пада и сълзичките му са в очите. Това е страст, която в един миг се трансформира в сила. Доста бързо станахме доста слаби за него. Както и дядо му, той беше единствено заряд, да възпламени искрата “, споделя бащата на Никола Красимир Кънов.

Днес Никола е приет на международно равнище и споделя, че в играта еднообразно значими са и успеха, и загубата.

„ Ако си изгубил една партия, сигурно си пропуснал нещо минимално, само че другия път можеш да се подобриш. Победите са доста приятни, само че има и доста по-ценни неща “, споделя момчето

Мечтите му обаче не стопират дотук.

„ Първо да стана интернационален занаятчия, след това гросмайстор и най-после международен първенец “, споделя още то.

И до момента в който Никола мечтае за международна купа, с възторг оказва помощ на прохождащите в шаха.
Така той дава уроци и на най-малките деца в клуба.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР