Български компании и организации могат да кандидатстват с проекти на

...
Български компании и организации могат да кандидатстват с проекти на
Коментари Харесай

Родни компании могат да кандидатстват за до 400 000 евро с проекти за космически изследвания

Български компании и организации могат да аплайват с планове на стойност до 400 хиляди евро по Плана за европейските коопериращи страни. Заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев откри през днешния ден осведомително събитие за идната Четвърта сесия за набиране на планови оферти от България, която Европейската галактическа организация провежда, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Предстои процедурата да започва до дни , а планове ще могат да се подават в 6 месечен интервал.

„ Расте ползата към процедурите, които провежда Европейската галактическа организация за нашата страна, като през миналите сесии са подадени общо 69 плана “, сподели Александър Манолев. По думите му по първите две процедури са утвърдени и в развой на осъществяване 14 плана, а резултатите от третата сесия се чакат. „ Към този миг университетските организации са по-активни, само че се надяваме, че и бизнесът ще се включва още по-пълноценно “, добави икономическият заместник-министър и цитира данни, съгласно които от подадените до този миг планове 20% са от представители на промишлеността и 80% - на университетски среди.

„ Днес от ден на ден и най-големите критици виждат изгодата от вложение в действия в галактическия бранш “, сподели още Александър Манолев. Според него те са освен в духа на актуалните Европейски трендове за развиване на стопанска система на знанието и нововъведенията, основана на мрежи от високо софтуерни дребни и междинни предприятия, само че и способстват за увеличение на производството и основаването на високо-технологични компании в другите браншове, постоянно нямащи директна връзка с галактическите действия.

Общата цел на Плана за европейските коопериращи страни е да свърже България с стратегиите и дейностите на Европейската галактическа организация и да я приготви по най-ефективния метод за бъдещо присъединение към Конвенцията на Европейската галактическа организация. Обхвата на Плана е в следните категории: технологии и оборудване; научни планове и/или експерименти; потребление на данни; поддръжка за дребните и междинните предприятия. В интервала от 2015 до 2018 година са извършени три сесии за набиране на планове от България, а до дни ще започва четвъртата. Тя ще бъде ориентирана към:

• Дейности, свързани с летателният сегмент с капацитет за повторна приложимост в задачите на ЕКА;

• Дейности за научноизследователска и развойна активност (включително софтуерни демонстрации, създаване на промишлени процеси, подготовка / узаконяване на процеси), водещи до артикули или генерични технологии с капацитет за повторна употреба;

• Космически приложения – артикули и услуги отнасящи се към съществуващата европейска галактическа инфраструктура/ инфраструктурата на ЕКА;

• Подготвителни действия свързани с изследване на пазара, условия на потребителите и други, които да предизвикват националната конкурентоспособност отнасяща се към стратегиите на ЕКА, или действия към които България би могла да има интерес да се включи в бъдеще.

• Дейности за осведомление и обучение, които да покачат осведомеността по отношение на галактическите технологии и практическото им приложение (включително демонстрационни действия в институциите за приблизително обучение и научните центрове); да се усили мотивацията на младежите да изберат галактическо обучение и галактическа промишлеността като сфера на професионална реализация.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР