Българската цигуларка Албена Данаилова ще е концертмайстор на световноизвестния Новогодишен

...
Българската цигуларка Албена Данаилова ще е концертмайстор на световноизвестния Новогодишен
Коментари Харесай

Българката Албена Данаилова ще е концертмайстор на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова ще е концертмайстор на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2024.

48-годишната българка е първата жена на тази позиция в цялата история на Виенската филхармония, спечелила мястото си като първа цигулка в оркестъра след конкурс през 2008 година

През 2009 година тя става първият музикант от България, взел участие в Новогодишния концерт - като втори концертмайстор. Оттогава няколко пъти има достойнството да свири на влиятелното събитие.

Данаилова има сполучлива кариера като солист и като цигулар в камерни ансамбли, като постоянно прави концерти в България, Германия, Израел, Съединени американски щати. От 2019 година тя преподава във Виенския университет.

New York Times посвещава своя публикация на Албена Данаилова по отношение на Новогодишния концерт с диригент Кристиан Тилеман, като акцентира историческите ѝ достижения във Виенската филхармония.

Тя споделя, че осъзнаването на казуса с половото неравноправие в оркестъра е разрешило на дамите да се усещат по-смели и по-уверени в себе си - а това е асъдействало и за конкуренцията.

" Постижението на индивида е това, което има значение - даже в този момент това важи още повече от преди. Защото когато вратите са отворени за всеки, въпросът е кой е най-хубавият? ", споделя тя пред NYT.

В същото време, тя показва, че полът не е решаващият фактор в музикалния гений, необходим на концертмайсторите: " И мъжете, и дамите могат да свирят на високо равнище във всички сфери, които тази позиция изисква ".

Първите жени-музиканти са позволени в оркестъра на Виенската филхармония през 1997 година

В момента 24 от 145-членния екип са дами. В академията на оркестъра, в която се образоват млади музиканти, дамите са 8 от общо 13 души.

" Моята роля се състои във водене, само че и в съгласуване, поощряване или предизвикателство - според от обстановката. Като медиатор сред диригента и оркестъра, човек би трябвало да отваря вратите за музиката по най-хубавия вероятен метод ", споделя още тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР