Българската сцена има много голям потенциал. Имаме страшно интересни художници,

...
Българската сцена има много голям потенциал. Имаме страшно интересни художници,
Коментари Харесай

Изкуствовед: Българските художници трудно се реализират в чужбина

Българската сцена има доста огромен капацитет. Имаме ужасно забавни художници, които работят в региона на актуалното изкуство, само че те мъчно се осъществят в чужбина. Имаме потребност от поддръжката на страната, когато става дума за репрезентация на България пред света. Това сподели изкуствоведът Мария Василева в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “

Тя напомни, че през 2000 година са били направени няколко огромни изложения със съдействието на международни куратори с фокус върху източноевропейското изкуство, само че ползата последователно е западнал. В желанието си да отвори България към света, привличайки вниманието на одобрени интернационалните куратори към локалната художествена сцена с нейния голям капацитет, Мария Василева замисля поредицата " Гореща линия “ на изложба " Структура “.  

На 13 април от 18.00 ч. в галерията на ул. " Кузман Шапкарев “ 9 в София ще бъде показан плана " Отвъд всевъзможен разсъдък. В огледалото на сюрреалистичните времена “. Той включва произведения на 16 от най-влиятелните модерни образни актьори в България и е курирана от Грегор Янсен. " Той беше два пъти на посещаване в България, намира се с създателите. Подбра работи от началото на 80-те години до ден сегашен, тъй че през неговия взор ние ще забележим една цялостна картина на това, което се е случвало в актуалното изкуство у нас през последните към този момент 40 години. употребявани са всевъзможни изразни средства – живопис, съоръжения, кинетични съоръжения, видеа. Пространството е натъпкано от хрумвания, страсти и с история “, изясни изкуствоведът.  

Втората сходна галерия е планувана за тази есен и ще бъде курирана от холандския куратор Йохан Густафсон.  

Проектът се реализира с поддръжката на Национален фонд " Култура “.  

" Проектът има няколко страни. Едната ще бъде забележимата – това е самата галерия, само че още по-интересна е тази страна, която остава невидима за публиката – срещите и диалозите на тези куратри с създателите. Това е извънредно прекарване и за двете страни. Затова сме кръстили плана " Гореща линия “, тъй като ни липсва тази алена нишка, която ни свързва с останалия свят “, изясни Василева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР