България се нареди на второ място по регистрирани храни с

...
България се нареди на второ място по регистрирани храни с
Коментари Харесай

Търновският суджук вече е част от защитените продукти в ЕС

България се подреди на второ място по регистрирани храни с обичайно характерен темперамент в Европейския съюз, откакто през днешния ден Европейската комисия (ЕК) публично вписа и „ Суджук Търновски “/ “Търновски суджук “ в регистъра по схемите за качество на храните с обичайно характерен темперамент (ХТСХ), заяви Министерство на земеделието.

Регистрацията по схемите за качество дава право да се отбелязя със специфичен европейски знак опаковката на продукта, като по този метод той се пази от подправяне и корист.

„ Суджук Търновски “/ “Търновски суджук “ е обичаен български дълготраен сурово-сушен месен артикул.

Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и запълнен в естествени обвивки.

Произвежда се повече от 50 години посредством използване на истинска технология, която се състои в уместно подбиране на месо, сортиране и дозиране на подправките, както и оформяне на обособените части под формата на подкова.

По време на зреенето и сушенето се ползва присъщото за националните обичайни сурово-сушени артикули сплескване, което спомага за реализиране на характерен външен тип.

Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение „ Традиционни сурово-сушени месни артикули “, което е подало заявление в Министерство на земеделието през 2020 година

Заедно със „ Суджук Търновски “/ “Търновски суджук “ в Европейския указател на ХТСХ и в Европейския указател на Защитените наименования за генезис (ЗНП) и Защитените географски инструкции (ЗГУ) вписаните национални артикули към този момент са 10. Това са ЗГУ „ Горнооряховски суджук “, ЗГУ „ Българско розово масло “, ХТСХ „ Филе Елена “, ХТСХ „ Луканка Панагюрска “, ХТСХ „ Роле Трапезица “, ХТСХ „ Кайсерован врат Тракия “, ХТСХ „ Пастърма говежда “, ЗНП „ Странджански манов мед “/ “Манов мед от Странджа “, както и ХТСХ „ Луканка Троянска “/ “Троянска луканка “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР