България няма да постави нови условия в рамките на преговорите

...
България няма да постави нови условия в рамките на преговорите
Коментари Харесай

Османи: България няма да постави нови условия по време на преговорите

България няма да сложи нови условия в границите на договарянията на районен съд Македония за участие в Европейския съюз, съобщи външният министър Буяр Османи.

„ България не може да слага нови условия, защото всички те се съдържат в преговорната рамка. Рамката е затворена и в нея има три насоки, а в едната от тях има проект за деяние за малцинствата, което е единственото изискване за отваряне на договарянията. “

„ Разбира се, че договорите с България и Гърция се съдържат в рамката в частта, в която се правят оценка добросъседските връзки, само че в насоките е само проектът за деяние. Ние се надяваме, че с България ще изградим връзки, в които движеща роля ще имат положителната воля и при които двете страни няма да стоят с включен калкулатор в ръка “, акцентира министърът.

Идентичността е обезпечена, а македонският език ще бъде формален в Европейски Съюз, сподели още Османи.

Той съобщи, че срокът, който държавното управление е дало на ВМРО-ДПМНЕ да реши дали ще гласоподава измененията в конституцията, т.е. договорът сред ръководещите и опозицията по отношение на предложенията от последната лидерска среща, е до началото на първото гласоподаване в Народното събрание за разглеждането на конституцията.

„ Работим по две успоредни линии: с опозицията, като цяло, и с депутатите, в частност. До деня на пленарното съвещание, когато ще бъде първото гласоподаване, са отворени вариантите за контракт с опозицията по отношение на конституционните промени, в това число проектът от три точки, който предложих през вчерашния ден “, сподели Османи.

Надявам се, че от държавното управление до Народното събрание ще бъде препратено предлагането на конституционната комисия и ще почнат да текат периодите, с цел да се стигне до първото гласоподаване. До този миг имаме късмет за контракт с опозицията “, акцентира македонският външен министър.

Преди дни ДСИ съобщи, че партията е подготвена да напусне държавното управление в същия ден, когато конституционните промени влязат в действие, в случай че това е причина опозицията да поддържа конституционните промени, напомня БГНЕС.

Включването на българите в конституцията е главно условие към Скопие за начало на договарянията за участие на районен съд Македония в Европейския съюз, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР