България гласува въздържал се“ за новите геномни техники пред Съвета

...
България гласува въздържал се“ за новите геномни техники пред Съвета
Коментари Харесай

Вътев: МЗХ провежда консултации с обществеността относно новите геномни техники

България гласоподава „ въздържал се “ за новите геномни техники пред Съвета на Европейския съюз . В тази връзка Министерство на земеделието и храните организира спомагателни съвещания с обществеността , с цел да може националната позиция да пази публичния интерес. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев по време на петъчния парламентарен надзор.

„ Ще бъдат приложени единствено новите геномни техники по отношение на растенията, храните и фуражите, създадени от тях, при които има научни позитивни мнения на европейския орган за сигурност на храните “, посочи Вътев.

Той напомни, че на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз през декември са дали своят вот „ за “ новите геномни техники 17 страни членки, само че не са достигнали към 7% от популацията на страните, с цел да се реализира нужното квалифицирано болшинство.

На 7 февруари Екологичен потенциал с над 300 гласа поддържа новият план за геномни техники. На равнище КОРЕПЕР обаче не се е постигнало единодушие. „ Работата по плана продължава ”, разяснява Вътев.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР