Българите в голямата си част не спестяват системно, а даже

...
Българите в голямата си част не спестяват системно, а даже
Коментари Харесай

Светослав Велинов, ДСК: Финансовите продукти често се предлагат на неразбираем език

Българите в огромната си част не икономисват редовно, а дори тези, които въпреки всичко го вършат, постоянно вземат решения за парите си, които им носят загуби или пропуснати изгоди - повода е както в ниската финансова просвета, по този начин и в неналичието на налична информация. Това разяснява по време на форума " " Светослав Велинов, шеф на ръководство " Глобални пазари " в Банка ДСК.

" Проникването на всички типове капиталови артикули е доста ниско, по наши данни - под 3% от общото финансово положение. Основно се употребяват капиталови фондове, т.нар взаимни фондове. Масовият консуматор не е осведомен с опциите, които му се дават ", акцентира той и направи паралел със Съединени американски щати, където всеобщо работещите заделят част от възнагражденията си, с цел да си подсигуряват приход след дейна възраст и дори усилват вноските си в моменти на промяна на финансовите пазари.
 Людмила Елкова, Българска народна банка: Имаме да извървим дълъг път във връзка с финансовата просветеност
Людмила Елкова, Българска народна банка: Имаме да извървим дълъг път във връзка с финансовата просветеност

Пренебрежимо дребен брой българи употребяват данъчни облекчения

По думите му тук би трябвало да забележим доста по-голяма интензивност както от страна на страната, по този начин и от страна на финансовите експерти и институции.

" Трябва да се направи опростяване на метода, по който се оферират другите финансови решения и артикули. В момента разнообразни институции оферират разнообразни типове артикули неведнъж или на неясен език, или просто информацията не е задоволителна ", призна специалистът.

Според него би трябвало да се работи и в посока на т.нар обществени рекомендации, които дават елементарен и наличен достъп до информация преди вземането на капиталови решения. Не на последно място, квалификацията на самите чиновници може да се увеличи - с цел да бъде несъмнено, че клиентът ясно схваща характерностите, рисковете и изгодите от продукта в кратковременен и дълготраен проект.

Според Велинов би трябвало да се насърчи включването на материали по финансова просветеност в стратегиите на учебните заведения за от ранна възраст младежите да имат основа, която след това да надграждат. Това, на собствен ред, може да се случва посредством семинари и събития.

" Money.bg Лични Финанси " дебютира със смислени полемики и огромен интерес

Стотици посетиха първото събитие онлайн на водещата бизнес медия на България

Ключова е ролята на страната във връзка с регулацията и отбраната на потребителите посредством налагането на стандарти за предлагането на финансовите принадлежности, отбраната на персоналните данни и избягването на злоупотреби и операции. Особено огромен би трябвало да бъде фокусът върху уязвимите групи.

" И страната, и обществото, и заетите във финансовия бранш имат роля в подобряването на финансовата просвета на популацията. Активности се случват и сега, само че с повече фокус върху тези начинания бихме могли да реализираме доста по-бързо възстановяване на финансовата просвета, на благосъстоянието и на качеството на живот на популацията ", безапелационен беше Светослав Велинов.

Цялата презентация гледайте във видеото!

" " се провежда с поддръжката на,,,,,  и
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР