Бъдете здрави и се наслаждавайте на живота и удоволствието от

...
Бъдете здрави и се наслаждавайте на живота и удоволствието от
Коментари Харесай

Традиционна желирана пача

Бъдете здрави и се наслаждавайте на живота и удоволствието от домашно приготвената храна! После си хапваме чист колаген, и то в един апетитен вид.

Необходими Продукти

● свински крачета - 2
● свински уши - 1
● месо от глава - до 200 г
● чесън - 3 скилидки или на усет
● сол
● дафинов лист
● черен пипер - зърна

Начин на подготвяне

Васильовден!

Да са живи и здрави имениците през днешния ден!

Традицията за празника и трапезата, която се подготвя на Васильовден, е много разнообразна в другите етнографски области на страната. Аз обаче ще ви срещна с нашата фамилна традиция - от дете помня по какъв начин баба ми, а след това и майка ми на Васильовден правеха пача, при нас е присъща желирана, не е по този начин известна пача чорбата, само че аз я одобрявам и както се споделя - разчупих традицията и си я похапвам и топла.

Но ето през днешния ден ви представям по какъв начин я вършим желирана. Сигурна съм, че имате собствен метод, и то доста добър, а някои от вас сигурно не я утвърждават, тъй че изцяло съгласно приказката за усета, там равни няма.

Първо, свинските крайници и свинските уши се пърлят, в случай че не са, и по-късно се почистват, остъргват с нож, измиват и слагат в тенджера за варене, доста бързо и елементарно става в мултикукър. Добавя се месото, черен пипер зърна, дафинов лист, сол. Всичко се залива с вода и се вари на котлона към два часа и повече, до момента в който месото стартира да пада от костите.

След това вадя краката, уши и месото и изстудявам, след това раздробявам или нарязвам на ситно и слагам в тава или в самостоятелни купички. На този стадий може да сложите нарязан чесън, може и кисели краставички или моркови от туршия, вкусно става, само че в този момент ви представям типичен вид без добавки.

След това деликатно филтрирам бульона и го сипвам върху месото и чесъна.

Оставям на студено, до момента в който се желира хубаво.

После си хапваме чист колаген, и то в един апетитен вид.

На фотосите имаме и пача с прибавен пикантен пипер на люспи за още по огромна приятност.

Надявам се да не съм възмутила доста с това обичайно зимно ядене.

Желая ви честита Нова година!

Бъдете здрави и се наслаждавайте на живота и удоволствието от домашно приготвената храна!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР