БАБХ проверява обекти в цялата страна за продажба на храни

...
БАБХ проверява обекти в цялата страна за продажба на храни
Коментари Харесай

БАБХ откри нарушения при великденските проверки на агнешко, козунаци, яйца

БАБХ ревизира обекти в цялата страна за продажба на храни за празниците - главен акцент е върху агнешкото месо, козунаците, яйцата, боите за яйца.

 

" В комерсиалните обекти се ревизира сграден фонд, софтуерно съоръжение, режимът на предпазване на храните, съпровождащата документи, способи на предпазване, етикети ", посочи Бистра Иванова от БАБХ пред Bulgaria ON AIR .

 

От 8 април до момента са осъществени над 2 000 инспекции по сигнали и тъжби от цялата страна. Установени са нарушавания, свързани със сградния фонд, софтуерното съоръжение, храни с неразбираем генезис.

 

" Съставени са 6 акта, ориентирани за заличаване са 200 кг скотски и 50 кг храни от неживотински генезис, над 20 наставления за издадени за премахване на нередности ", уточни Иванова. 

 

Тя прикани клиентите да четат етикета, когато пазарят и да го вършат от регламентирани места.

 

" Агнешкото би трябвало да е с щемпел, той носи гаранция, че месото по време на добива е имало обзор от формален ветеринарен доктор, това подсигурява сигурността. Ако месото е било замразено и по-късно се предлага охладено, би трябвало да е обозначено, както и страната на генезис ", акцентира специалистът от БАБХ.

 

Иванова прикани да на се купуват онлайн храни, от търговци, които не са регистрирани. Зачестяват случаите на предложение на козунаци в онлайн платформи. Експертът предизвести, че сходни храни крият опасности. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР