Австралийското правителство изрази сериозна загриженост към Китай след небезопасно и

...
Австралийското правителство изрази сериозна загриженост към Китай след небезопасно и
Коментари Харесай

Морски инцидент покачи градуса на напрежението между Австралия и Китай

Австралийското държавно управление изрази сериозна угриженост към Китай след " небезопасно и непрофесионално " взаимоотношение сред транспортен съд на австралийския флот и китайски боен транспортен съд, което докара до раняване на австралийски военни водолази. Това съобщи Ройтерс.

Министърът на защитата Ричард Марлс уточни, че фрегатата HMAS Toowoomba е провеждала интервенция по гмуркане в изключителната икономическа зона на Япония, с цел да почисти риболовните мрежи от витлата си, когато се е случил случаят. Той разясни, че в това време се е доближил боен транспортен съд от флота на Народната освободителна войска на Китай.

По думите му, макар че австралийският транспортен съд е уведомил китайския боен транспортен съд за интервенцията по гмуркане, разрушителят се е доближил на извънредно близко разстояние. Марлс акцентира, че е било открито, че китайският транспортен съд работи със своя сонар, инсталиран на корпуса, по метод, който съставлява риск за сигурността на австралийските водолази , които са били принудени да излязат от водата. Той дефинира това държание като небезопасно и непрофесионално.

Австралийският министър на защитата посочи, че водолазите са получили леки пострадвания, най-вероятно породени от сонара на разрушителя. Австралия чака всички страни, в това число Китай, да ръководят армията си по професионален и безвреден метод, съобщи Марлс.

През последните години Китай се очерта като налагаща се мощ в Индо-Тихоокеанския район.
 Китай и Австралия възобновяват търговията и годишните срещи
Китай и Австралия възобновяват търговията и годишните срещи

Албанезе обаче не загатна основни точки на разлики с Китай - в това число напрежението в Южнокитайско море и партньорството на AUKUS
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР