Австралийски учени спечелиха регулаторно одобрение за първи път за комерсиализиране

...
Австралийски учени спечелиха регулаторно одобрение за първи път за комерсиализиране
Коментари Харесай

За пръв път в света е разрешена употребата на генетично-модифицирани банани

Австралийски учени завоюваха регулаторно утвърждение за първи път за комерсиализиране на генетично модифициран вид банани Cavendish за човешка консумация.

Новият вид, наименуван QCAV-4, е първият в света генетично модифициран банан и първият ГМО плод, утвърден от федералното държавно управление на Австралия за развъждане в страната.

Този вид е ваксиниран против панамската болест, най-разпространената болест по банановите дървета в света. Панамската болест (или фузариозното увяхване на бананите) е гъбична болест, която лишава банановите дървета от хранителни субстанции, като в последна сметка убива растението. В момента няма лекуване за нея и защото гъбата, която предизвиква заболяването, живее в почвата, множеството типове банани, в това число известния вид Кавендиш, към този момент не могат да се отглеждат в инфектирани региони. Този вид съставлява почти 97% от бананите, отглеждани в Австралия.

Панамската болест е докладвана за първи път на този континент през 2015 година Оттогава чиновниците по биосигурността трябваше да унищожат повече от 16 000 бананови растения в района. Благодарение на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР