Австралийски учени потвърдиха експериментално, че растенията усещат, когато ги докосват.

...
Австралийски учени потвърдиха експериментално, че растенията усещат, когато ги докосват.
Коментари Харесай

Биолози доказаха, че растенията реагират на докосвания


Австралийски учени потвърдиха пробно, че растенията усещат, когато ги допират. Изследването е оповестено в изданието Plant Physiology.

„ Макар хората да считат, че растенията не усещат, когато ги пипат, беше открито, че в действителност те са доста чувствителни към допиране “, отбелязва водещият създател на проучването Оливие ван Акен от университета на Западна Австралия.

Според учените предходни проучвания са открили, че растенията сносно са „ осведомени “ за своето обграждане. Например те „ чуват “, когато насекомите стартират да ги ядат и отделят специфични химични субстанции, с цел да предотвратят увреждането.

В новото проучване учените разпръснали капки вода по растения, при което съумели да записват промени в експресията на хиляди гени. Този физиологичен отговор започвал няколко минути след приемането на тласъка и завършвал след към половин час.

„ Установихме, че сходна реакция е провокирана не от химичните субстанции в течността, а от физическия контакт, когато капките падат на повърхността на листата “, акцентират учените.

„ За разлика от животните растенията не могат да избягат от рискови условия. Вместо това при тях се е формирала система за отбрана от стрес, която им разрешава да усещат околната среда, оказва помощ им да разпознават заплаха и да реагират по подобаващ метод “, споделят учените.

  • Чувстват ли растенията болежка?
  • Растенията също изпитват стрес
  • Пеещите растения в свещената гора на Даманхур

При проучването са открити два белтъка, които изключват реакцията на растенията на допиране. В бъдеще работата ще помогне да се отгледат растения в следени условия и да се променят гените, виновни за реакцията на лъжливи тласъци.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР