Арт клуб Дипломат“ и галерия Средец“ на Министерството на културата

...
Арт клуб Дипломат“ и галерия Средец“ на Министерството на културата
Коментари Харесай

Среща с изкуството на Ставри Калинов: “Post Mortem“

„ Арт клуб Дипломат “ и изложба „ Средец “ на Министерството на културата показват изложбата “Post Mortem ” с творби на Ставри Калинов (1944-2023). Експозицията включва 12 статуи и 49 картини в това число живопис, студена керамика и графика.


Изложбата ще бъде публично открита на 30 април 2024 година (вторник) в 18:00 ч. от проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и учител в Националната художествена академия. Творенията ще бъдат изложени в изложба „ Средец “ на Министерство на културата (София, бул. „ Александър Стамболийски “ № 17) до 23 май 2024 година

Проф. Любомир Стойков – създател на книгата за художника „ Калинография “ и дълготраен другар на маестрото, споделя: „ Ставри Калинов е същинска фабрика за изкуство – неуморен, неизчерпаем, постоянно зает със основаването на своите статуи, картини, графики и чудесни творби от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не. Естетическият митинг на Калинов е облечен в доста атрактивна дреха, чийто съществени претекстове са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското учудване пред природата и обществото. Ставри Калинов постоянно ще бъде по-силен от гибелта, тъй като изкуството му не е било и в никакъв случай няма да бъде тленно. Оригинален, ексцентричен, чудноват и вълнуващ създател, той напълно покрива визията за същинския художник, за същинския основател, за играещия човек или още така наречен Homo Ludens! “.

Ставри Никифоров Калинов е български художник и ваятел. Работил е в региона на монументалната и дребната пластика, живописта, графиката и приложното изкуство. Роден е на 15 ноември 1944 година във Видин и умира в София на 12 септември 2023 година на 78-годишна възраст. През 1964 година приключва гимназия в родния си град, след което работи на свободна процедура в региона на плаката, комерсиалната реклама и направата на художествени предмети. През 1977 година се дипломира в Националната художествена академия - компетентност „ Дърворезба “, в класа на проф. Асен Василев.

Работил е с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. От 1973 година взе участие постоянно в скулптурни изложения. Първата си независима галерия Калинов открива през май 1980 година, когато излага 70 свои пластики. Следват изложения във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Англия, Франция, Съединени американски щати, Швейцария, Белгия. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Негова е скулптурата „ Истината за перото “ в градинката пред Българска телеграфна агенция в София. През 2006 година на входа на Стария Несебър е издигната 10-метрова „ Статуя на рибаря ", трансформирала се в знак на града. Творби на Ставри Калинов са владеене на редица български и международни звезди, измежду които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън и доста други.

Неподправената сила и креативната смелост са измежду най-ярките качества на създателя, изтъкнати от президента Румен Радев, който в съболезнователното си писмо до фамилията и околните на Ставри Калинов го характеризира като „ невероятна персона, намерила своето несъмнено място измежду приетите имена на актуалното българско изкуство “!

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на спечелилите в голям брой елитни състезания в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория „ Жена управител на годината “ в състезанието „ Жена бизнесмен “ и „ Жена управител на годината “ на Клуба на дамите бизнесмени и мениджъри, за фестивала „ Златна Месемврия “, за литературната премия „ Балканика 2006 “, за състезанието „ Мистър Икономика “ и редица други. Със своята благотворителност и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безплатна помощ, като е правил голям брой хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, обществени и държавни задачи и начинания.

Носител е на разнообразни награди, сред които премията „ Златен век “ на Министерството на културата - за важен принос в развиването и популяризирането на българската просвета (2016), „ Кристалната звезда “ на изложба „ Макта “ (1995) и други

Любен Станев - основен управител на „ Арт клуб Дипломат “, акцентира: „ Ние постоянно сме подкрепяли творчеството на Ставри Калинов и неговия принос към българското и международното изкуство. За нас е от огромно значение неговото богато естетическо завещание да бъде съхранено и представяно все по този начин почтено. Тази галерия е доказателство, че няма да позволим Ставри Калинов да бъде пропуснат! “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР