Археолозите се оттеглиха, оставиха апокалипсис, който се превърна в капан

...
Археолозите се оттеглиха, оставиха апокалипсис, който се превърна в капан
Коментари Харесай

Пълна каша с разкопаната ул.“Южна“ в Созопол, има не просто дупки, а цели трапове, които могат да погълнат джип

Археолозите се отдръпнаха, оставиха апокалипсис, който се трансформира в капан за десетина семейства 

На ул. “Южна “ в созополския квартал „ Буджака “ към този момент има не просто дупки, а цели трапове, които могат да обхванат джип, алармират живущите.

От седмица те сигнализират, че е невероятно да стигнат до домовете си поради археолозите, които разкопаха улицата и я оставиха в възмутителен тип в навечерието на зимата.

Вследствие на дъждовете през последните дни към този момент е невероятно даже за високопроходими коли да преминат през тази права.

Във вторник немски жител, който е непрекъснато пребиваващ в България, с парцел на ул. “Южна “, затъна в един от траповете.

Возилото му пропаднало внезапно, в резултат на което той е с травма в рамото, описаха пред Флагман.бг очевидци.

Часове по-късно в идентична обстановка е попаднал и още един джип.

В момента надали има по-кошмарна улица в Созопол, а десетина фамилии са заложници в личните си домове.
 Тази кола попадна в ров в улица " Южна ", която е изцяло непроходима след дъждовете през последните дни
Флагман.бг в детайли наблюдава сагата улицата, разкопаната от археолога Димитър Недев. Припомняме, че той работи по частен капиталов план на българката Ирина Краф, която е живее в Швейцария и построява собствен летен дом в Созопол.

Недев е трябвало постфактум да узакони тръбопровод, подложен преди повече от 15 години. И защото целият „ Буджак “ е под закрилата на Министерството на културата той е направил изследване за съществуването на скъпи находки по трасето.

Недев и екипа му разкопали ул. “Южна “ за един ден, премахвайки дренажа и настилката, която живущите сами са полагали през годините, след което са се оттеглил и оставил всичко в тиня и дупки.

Живущите с право се оплакват, че нито са известени, нито им е обезпечено различно трасе. Недев пък в прав текст часове след разкопаването разгласи пред Флагман.бг, че нито му е работа да известява, нито да поправя вредите. Той се опита да трансферира топката към Община Созопол и вложителя.

Флагман.бг се свърза през днешния ден със зам.-кмета Румен Кисьов под чието наблюдаване е въпросът за ул. “Южна “. Той е осведомен с отчета на комисията, която огледа терена преди седмица. Тогава специалистите от администрацията откриха, че след осъществяването на изкопните работи улицата е непроходима и сложиха период до 8 декември на възложителя (Ирина Краф) да възвърне настилката.

Това обаче е малко евентуално да се случи, тъй като Ирина Краф към този момент твърди, че изследването е направено по избор на Община Созопол, а не нейно.

„ Не сме ние тези, които би трябвало да възстановят настилката, а частният вложител поради който са направени разкопките. Дадохме му период до 8 декември. Ако не го извърши, ще влезем ние. Това ще се случи най-късно на 12 или 13-ти декември. Тогава ще вкараме нашата техника, с цел да възстановим улицата, след което ще изпратим фактурата на въпросния вложител. Казусът с ул. “Южна “ е комплициран, тъй като Буджака е вилна зона, а не квартал. Територията там е земеделска земя и да започва строителство би трябвало да се промени статута и това се прави посредством нов Подробен организационен проект. Там се правят изследвания и по линия на екология, и по археологията. През годините се е строяло безредно, без съблюдаване на разпоредбите. Водопроводът, който е построен е трябвало да мине на координиране авансово, само че това не се е случило. Сега, откакто процедурата приключи, този тръбопровод може да бъде предаден на Общината, а ние ще го прехвърлим за стопанисване на ВиК Бургас. След това ще имаме учредения и да работим по тази улица, тъй като сега нейният статут не е навръх улица – а за обезпечава достъп до парцелите “, сподели пред Флагман.бг Румен Кисьов, уточнявайки, че тя фактически е в кадастъра, само че се води „ неизградена “, тъй като не били спазени всички процедури, а те били свързани тъкмо с изследванията за археология и узаконяването на водопровода.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР