Археолози откриха средновековен некропол на мястото на бъдещата автогара в

...
Археолози откриха средновековен некропол на мястото на бъдещата автогара в
Коментари Харесай

Откритите в Созопол антични парфюми може би са от лавандула

Археолози откриха феодален некропол на мястото на бъдещата автогара в Созопол. Сред находките, открити при започване на строителните действия, са два редки оловни печата и средновековни съдове. Открити са и две скъпи за времето си стъкленици с към момента непокътнати парфюмни масла.

В некропола има 12 погребални структури на дълбочина 3 метра. Между камъните има керамика и скотски кости. Това описа научният началник на плана доктор Явор Иванов пред NOVA.

" Единият от печатите следва да бъде измит. Той е феодален и евентуално е бил употребен за водене на персонална преписка на висши сановници или представителите на държавната администрация. Има изображение на светец от едната страна и различни букви. Те бяха съсредоточени тъкмо над структурата, която вероятно датира от 11-12 век. Керамиката също демонстрира тази последователност ", добавя доктор Иванов.

Сред средновековните остатъци са разкрити редки и скъпи за времето си стъкленици, употребявани при балсамиране, към момента цялостни с ароматна течност, непокътната през вековете.

" Стъкленицата съдържа парфюм, с който са мазали покойника. В този некропол са известни две, запечатани с гръцка дъвка с благовонни масла. Виолетов е цветът на парфюма и най-вероятно е въз основата на лавандула ", обясни шефът на Регионалния исторически музей в Созопол Димитър Недев.

Археолозите чакат в дълбочина да открият още гробници и полезности от късноантичната ера, от римския интервал и дори данни за първите заселници от архаичната ера.

Според специалистите новите открития потвърждават, че в Созопол, който е една от първите християнски общини у нас, е имало толерантност сред ранните християни и всички съществуващи езичници. 

Археолозите чакат още по-интересни находки през идващите седмици, когато изследването в Созопол ще продължи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР