Арестът на двама души, обвинени в планиране на терористични атаки

...
Арестът на двама души, обвинени в планиране на терористични атаки
Коментари Харесай

Какво не знаем за присъствието на Хизбула в Южна Америка

Арестът на двама души, упрекнати в обмисляне на " терористични офанзиви " в Бразилия тази седмица, сложи в центъра на вниманието хипотетични интервенции в Южна Америка на ливанската формация " Хизбула ", която съгласно Израел е провела заговора.

Бразилските управляващи реагираха яростно, откакто Израел съобщи, че е оказал помощ за осуетяването на " клетка на Хизбула ", възнамерявала набези против израелски и еврейски обекти в Бразилия. Министърът на правораздаването Флавио Дино осъди " прибързаното правене на изводи " с " пропагандна " цел, съобщи Агенция Франс Прес.

Подкрепяна от Иран, " Хизбула " е ислямистка политическа партия и въоръжена организация, тясно обвързвана с " Хамас ".

Ето какво знаем - и какво не знаем - за наличието ѝ в Южна Америка, което Съединените щати нарекоха главен риск за сигурността.

Проверката на хипотетичните интервенции на " Хизбула " в Южна Америка е съсредоточена върху " зоната на трите граници " сред Аржентина, Бразилия и Парагвай - все страни с огромно население от ливански генезис.

Центърът на района е Сиудад дел Есте, Парагвай, многолюден кошер на търговци и трафиканти, които оферират артикули от целия свят - от пиратски DVD-та до електроуреди и оръжия.

Зоната за свободна търговия има репутацията на средище на съмнителни покупко-продажби и закононарушения.

Бюрото за битка с тероризма на Съединени американски щати твърди, че финансистите на " Хизбула " употребяват района като база за набиране на средства.

Посланикът на Съединени американски щати в Парагвай съобщи през януари, че " Хизбула " " постоянно " провежда събития, на които парагвайски политици разменят услуги на групировката против подкупи, в това число някогашният президент Орасио Картес (2013-2018 г.).

Картес отхвърля обвиняването.

Организирана престъпност

" Хизбула " е упрекната, че набира средства, като оказва помощ на проведени незаконни групи в района да перат пари.

През 2014 година бразилският вестник " О Глобо " заяви, че ливански трафиканти, свързани с " Хизбула ", са помагали на една от най-големите бразилски наркобанди - PCC, да купува оръжия и да продава крадени експлозиви, като се базира на изтекли документи на федералната полиция.

Атентат в Аржентина

През 2006 година прокурорите в Аржентина упрекнаха " Хизбула ", че е направила най-смъртоносната офанзива в историята на страната: бомбения атентат в еврейски център в Буенос Айрес през 1994 година, при който починаха 85 души.

Прокурорите упрекват високопоставени ирански чиновници, че са наредили нападението.

Иран отхвърля да е забъркан.

Арести, черни описи на " терористите "

Съединените щати включиха в черния лист няколко южноамериканци за хипотетично финансиране на " Хизбула ", в това число ливанско-парагвайския жител Асад Баракат, наказан за пране на пари.

През юни Аржентина изиска интернационалните заповеди за арест на четирима ливанци, упрекнати във връзки с " Хизбула ", трима от които са с двойно поданство в Бразилия и Парагвай.

Аржентина и Парагвай дефинират " Хизбула " като " терористична организация ".

Липса на доказателства

Страните от " Трите граници " от време на време се натъкват на обвиняванията, че районът е обвързван с ислямския екстремизъм, като Бразилия и Парагвай провокират чиновниците на американското разузнаване да дават доказателства за хипотетична " терористична " активност.

" През последните три десетилетия обвиняванията (на САЩ) по отношение на " Триграничния регион " постоянно са били лишени от доказателства ", написа в неотдавнашна публикация бразилският специалист по интернационалните връзки Изабел Сома де Кастро. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР