Аптекитев Благоевградска област са готови заефективни стачни действиязарадипроблеми в търговията

...
Аптекитев Благоевградска област са готови заефективни стачни действиязарадипроблеми в търговията
Коментари Харесай

Аптеките в Благоевградско са готови за ефективни стачни действия

Аптеките в Благоевградска област са подготвени за ефикасни протестни дейности поради проблеми в търговията на дребно с лекарствени артикули.

Това заяви заместник-председателят на Управителния съвет на Регионална Фармацевтична колегия-Благоевград доктор Констнтин Качулев, съобщи Българска телеграфна агенция.

От колегията показват, че при ескалиране на напрежението съществува действителна заплаха аптеките да прекратят своите контракти с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и обитаеми места да останат без обслужване по НЗОК.

Това ще рефлектира непосредствено върху лекарствоснабдяването на пациенти, допълват оттова.Сред проблемите, които желаят незабавни ограничения от способените институции, от РФК-Благоевград показват, че по време на издаването на междинни доклади за изпълнените предписания от аптеките към НЗОК се открива софтуерен проблем, който рефлектира върху финансовото здраве на аптеките.

Това значи, че НЗОК стопира заплащането по избрани предписания. В софтуерите на аптеките обаче не се виждат проблеми и неточности при осъществяването на рецептите, изясняват от колегията.

За интервала от 1 до 15 април подадените данни за отпадане на предписания от аптеките са на стойност десетки хиляди лв.. Върху блокираните суми от НЗОК, аптеките в региона дължат и налог върху добавената стойност (ДДС), който е общо към 10 000 лв..

От колегията споделят, че тази система е за ръководство на бизнес процеси по доставяне на огромните фармацевтични компании, само че не и за следене на фалшифицирани медикаменти. По думите на Качулев такива не са открити на територията на страната- нито преди въвеждането на системата, нито по-късно.

От РФК споделят, че в последните няколко месеца са зачестили и случаите на санкции от Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), които са в размер от 15 000 до 25 000 лв.. Това слага аптеките във финансов нок-аут и удря по тяхното добро име, споделят от колегията.

Фармацевтите упорстват за ограничения и поправяне на неверните данни, постъпващи от Българската организация за валидиране на медикаменти (БОВЛ) в НЗОК, откакто Националната задрвноинформационна система (НЗИС) издава народен референтен номер (НРН) на разпределяне след прекосяване на всички контроли.

Искането им е способените лица да извършат съответните инспекции за всички сторнирани предписания в резултат на неверно подадена информация от БОВЛ към НЗОК, за всички аптеки на територията на област Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР