Анджела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков създават

...
Анджела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков създават
Коментари Харесай

Българска компания разработи биоразградимо пакетиращо фолио

Анджела Иванова, Гергана Станчева и доцент доктор Филип Ублеков основават биоразградим ламинат за хартия и фолио за пакетиране Дружеството им " ЛАМ`ОН " получава в началото финансиране 15 хиляди евро от European Institute of Innovation and Technology През 2022 година печели програмата EIC Accelerator за зелени стартъпи и притегля 1.28 млн. евро
Доц. доктор Филип Ублеков къса парче стреч фолио от ролката и го пуска в купа с вода и сол: " До края на диалога ще видите, че няма да е останала и диря ", прибавя, до момента в който разбърква сместа. След минута в купата фолио към този момент очевидно няма. Стреч фолиото, което се разгражда в солени води, е последният първообраз на Lam`on. Компанията цели да размени опаковките, които не могат да бъдат рециклирани, с биоразградима опция от полимлечна киселина, добита от царевица. Съвсем скоро основателите й възнамеряват всеобщо произвеждане на продуктите си в София, а продажби - при започване на идната година.

Всичко стартира от потребност от избран артикул, който Иванова и Станчева търсят, само че откриват, че не съществува. През 2017 година и двете работят в печатната промишленост и желаят да работят с биоразградим ламинат за хартия, защото общоприетият ламинат е съвсем неосъществим за преработване. След като не откриват подобен на пазара, вземат решение да опитат да го създават сами.

Без техническо ноу-хау, двете стартират да търсят експерт за създаването на продукта. Пишат имейли на членове на Българска академия на науките и всички катедри на българските университети, които се занимават с полимери. Така откриват бъдещия технолог на компанията - доцент доктор Филип Ублеков, който е приключил химия в Химическия факултет и създава биоразградими полимери от 2006 година Заедно тримата записват сдружението " ЛАМ`ОН " през есента на 2018 година, като стават съдружници с еднакъв дял в сдружението.
Реклама
Откриват, че е съвсем невероятно да намерят финансиране без промишлен първообраз. Парадоксът е, че подобен не могат да изработят без финансиране. Затова и вземат решение да вземат участие в европейски планове с лабораторни условия, с цел да основат продукта.
Как да създадеш напълно нов артикул
Lam`on вземат решение първо да вземат участие в зелената стратегия на европейския софтуерен институт EIT Climate Launchpad, където се явяват без артикул и тактика. Иванова споделя, че присъединяване, което в последна сметка не приключва с победа, е от голямо значение за развиването на бизнеса, тъй като схващат по какъв начин работи екосистемата за зелени стартъпи.

Скоро по-късно вземат решение да се включат в друга стратегия на EIT - Regional Innovation Scheme Accelerator. До края на присъединяване си към този момент имат първия си първообраз, връзки с евентуални клиенти, построена бизнес тактика, както и грант от 15 хиляди евро. Без европейските планове, където се възползват от съществуването на лаборатории, с цел да разработят прототипа си, не биха могли да се оправят, споделя Станчева. Добавя, че това не би могло да се случи и без софтуерните знания на Ублеков, чието разкриване е било и най-трудната част от стартирането на бизнеса за двете съдружнички.

След първичните 15 хиляди Lam`on се записват в The Chivas Venture, английска стратегия, която годишно влага 1 милион $ в зелени стартъпи, откъдето получават 30 хиляди $.
Реклама
Скоро следва и първата по-голяма инвестиция - Саша Безуханова и съоснователят на " Телерик " Светозар Георгиев влизат в Lam`on през 2020 година с обща дялова инвестиция в размер на 150 хиляди евро, като Безуханова скоро влага още 75 хиляди евро самостоятелно.

В началото на 2022 година компанията получава 1.28 млн. евро след присъединяване в поредна стратегия за започващи компании - EIC Accelerator, ориентирана към стартъпи в зеления бранш. Средствата ще бъдат вложени в разширението на екипа, закупуването на машини и първични материали, както и усилване на оборотите на произвеждане. " За да се разраснем задоволително бързо, просто ни трябват още запаси за произвеждане ", споделя Станчева.

Според нея от ден на ден фондове и стратегии се ориентират към зелените вложения, защото става все по-очевидно, че там има големи благоприятни условия за облага. Въпреки към момента преобладаващата неинформираност за зелени бизнеси и артикули в България, Lam`on не е стеснен по никакъв метод. " Имаме опцията да избираме с кого желаеме да се обвържем като компания, желаеме да си прилягаме по морал и практики ", споделя тя.
Стъпка по стъпка
Първоначално Lam`on се концентрира напълно върху създаването на един артикул - ламинат за хартия. Той е и повода Станчева и Иванова да започват компанията. Едва по-късно се ориентират към производството на биоразградимо пакетиращо фолио, а сега е в развой на основаване и първообраз на стреч фолио, което се разгражда в студена солена вода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР