Андерсен има една приказка Лошото момче“. Имало едно време един

...
Андерсен има една приказка Лошото момче“. Имало едно време един
Коментари Харесай

Как велик педагог научил децата да пият бира

 бира

Андерсен има една приказка „ Лошото момче “. Имало едно време един стихотворец и в една студена дъждовна нощ на вратата му почукало измръзнало и мокро момче.

„ Горкият! — споделил остарелият стихотворец и го хванал за ръка. „ Ела при мен, ще те стопля, ще ти дам вино и ябълка… “

Вино! На дете! И това било непосредствено отпечатано в детска брошура!

Да, в старите книги можете да се натъкнете на неща, които провокират леко учудване. Вземете да вземем за пример изключителния британски мъдрец и възпитател Джон Лок, живял през 17 век. В неговата (като цяло забавна и мъдра) книга „ Мисли за образованието “ могат да се намерят следните любопитни цитати:

„ Едно дете в никакъв случай няма да почине от апетит или да изсъхне от липса на храна, в случай че с изключение на месо за вечеря и яхния или нещо сходно, получи и положително парче самун и бира за вечеря. “

„ Напитката на детето би трябвало да бъде единствено слаба бира; и в никакъв случай не би трябвало да се дава да се пие сред храненията, а единствено откакто изяде парче самун. “

„ Веднъж живеех в къща, където, с цел да успокоят едно капризно дете, всякога, когато плачеше, му даваха да пие бира, тъй че той отпиваше от време на време; защото още не можеше да приказва, той пи повече от мен денем. “

Не бързайте, апелирам, да се възмущавате. Всичко има просто пояснение. Дори преди към 200 години хората нямали визия за санитарните стандарти. Кухненските боклуци и наличието на тоалетните били изхвърляни в реки и езера. Според съвременници в Лондон през 17 век река Темза е била толкоз нечиста с плуващи в нея отпадъци, че е било невероятно да се лови риба в нея!

Нищо чудно, че водата в кладенците при такова отношение била меко казано със подозрително качество. Говори се, че даже френският крал Филип V е умрял и се е разболял откакто е пил вода от бунар.

Лекарите по това време към момента не знаели нищо за микробите, само че виждайки какъв брой хора умират от елементарна вода, те заключили, че суровата вода е смъртоносна за здравето!

Следователно, напредналите медицински писания от тези времена споделят, че е безусловно невероятно да се дава на децата да пият вода – единствено вино или бира. Соковете още не са били измислени.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР