Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова са финалистите в

...
Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова са финалистите в
Коментари Харесай

Ясни са финалистите в Националния конкурс за млад театрален режисьор Слави Шкаров 2023 г.

Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова са финалистите в Националния конкурс за млад сценичен режисьор " Слави Шкаров " 2023 година Селекционерът на състезанието Пламен Харманджиев се обърна към всички фенове, с цел да опише малко повече. Ето какво показа той:

“Днес с наслада мога да разглася тримата млади режисьори, които бяха селектирани за актуалното издание на Конкурса за млад режисьор „ Слави Шкаров “.

Това са Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова.

Изборът сред шестнадесетте кандидатури бе в действителност доста сложен. Много от тях освен показват изчерпателен взор към тематиката за „ ДРУГИТЕ “, само че са и смели визии за актуален и жив спектакъл, които заслужават да бъдат на огромните български подиуми. Аз съм откровено благополучен, че младите български създатели със мощен глас, подготвени да основават първокласен и друг спектакъл, са измежду нас - тук и в този момент и са подготвени да го потвърдят. Осъзнавайки изцяло голямата отговорност към тях, за мен бе привилегия да се докосна до техния свят и искам от сърце, за всички нас, те да получат заслужения късмет да обогатят българския спектакъл. Благодаря на всички претенденти!

През юни в Русе ни чака едно неповторимо по рода си събитие, в което финалистите ще имат опцията да изработят в границите на шест дни, дружно с трупата на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “, фрагменти, които ще показват обществено пред русенската аудитория.

Ана Батева ще ни показа работата си по „ Празен град “ на актуалния македонски драматург Деян Дуковски, в която двамата братя и бойци от враждуващи страни Гьоре и Геро ще се срещнат в нощта преди решаващата борба.

Кристина Беломорска ще ни вкара в „ сайт-спесифик черна комедия “ с текста на актуалния румънски драматург Матей Вишниек „ Различен спектакъл или Човекът като кошче за отпадък “, в който ще протегне ръка към бездната на изгубената непосредственост.

Ева Данаилова ще ни предизвика с авторски театър, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат дружно с нея в търсенето на „ дребния човек “ измежду стихиите на спешния свят.

С неспокойствие чакам да проследя работата им и да ги подкрепя в ролята на драматург през шестте дни.

Заслушайте се, младият български спектакъл има какво да Ви каже! ”

Пламен Харманджиев,

Селекционер

Конкурсът ще се организира в Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " - Русе от 13 до 18 юни с нов формат. Тримата финалисти ще разработят креативен ателиета с актьорите от трупата на театъра, като ще работят взаимно с драматург, който ще оказва помощ и следи креативния развой. В края на ателиетата всеки режисьор ще показа своята работа в фрагмент до 30 минути пред журито и русенската аудитория. Журито ще дефинира кой ще получи опцията да развие своята концепция в театър на сцената на Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " през идващия сезон.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР