Американският стартъп за космически и отбранителни технологии Hermeus тества патентован

...
Американският стартъп за космически и отбранителни технологии Hermeus тества патентован
Коментари Харесай

Hermeus започва тестването на двигател за хиперзвуков търговски самолет

Американският стартъп за галактически и отбранителни технологии Hermeus тества патентован уред за авансово изстудяване на турбореактивен мотор модел F100 на Pratt & Whitney. Планира се той да бъде инсталиран на прототипа Quarterhorse Mk2. Един ден, надяват се конструкторите на компанията, техният търговски хиперзвуков аероплан с триъгълно крило ще може да изпревари стратегическия свръхзвуков аероплан SR-71 Blackbird.

Вместо един-единствен първообраз, на който да се тества целият цикъл на свръхзвуковия полет, Hermeus основава обособени прототипа за тестване на всеки аспект. С Mk0 да вземем за пример инженерите тестват рулирането по пистата. Mk1 не може да прави съвсем нищо, с изключение на политане и кацане, и единствено Mk2 ще може да преодолее звуковата преграда. За задачата самолетът се нуждае от свръхзвуков мотор.

Този мотор би трябвало освен да основава нужната двигателна сила, само че и да се оправя с редица проблеми, които пораждат по време на хиперзвуков полет. По-конкретно, както написа New Atlas, става въпрос за особеностите на процеса на абсорбция на въздух при свръхзвукови и хиперзвукови скорости. Когато скоростта доближи цифрата Мах 2,5, постъпващият въздух ще се охлажда от специфичен прелиминарен охладител. Това ще предотврати повредата на мотора заради прекомерно високите температури.

Резултатите от статичните огневи тествания на апарата за авансово изстудяване на мотора F100, извършени във военновъздушната база „ Едуардс “ в Калифорния, ще бъдат употребявани за създаване на личен смесен мотор Chimera, който работи в два режима: стандартен турбореактивен и хиперзвуков въздушнореактивен.


Въпреки това, когато прототипът Mk2 се издигне в небето, той няма да форсира по-бързо от 2,5 Мах – Mk3 ще бъде основан за по-бърз полет.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР