Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на среща в Мюнхен

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на среща в Мюнхен
Коментари Харесай

„Не трябва да се случва никога повече: Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди Китай за шпионския балон

Американският държавен секретар Антъни Блинкън сподели на среща в Мюнхен с най-високопоставения китайски посланик Ван И, че навлизането на китайски балон във въздушното пространство на Съединени американски щати „ не би трябвало да се случва в никакъв случай повече “, съобщи Асошиейтед прес.

Срещата беше първият контакт на високо равнище сред двете страни, откогато Съединени американски щати смъкнаха хипотетичен китайски шпионски балон преди две седмици.

„ Осъдих навлизането на китайски балон за наблюдаване и подчертах, че това не би трябвало да случва в никакъв случай повече “, съобщи Блинкън в Туитър.

Според Държавния департамент Блинкън и Ван са провели едночасов диалог в Мюнхен, където участваха в Мюнхенската конференция по сигурността.

Говорителят на американското външнополитическо ведомство Нед Прайс съобщи, че Блинкън „ ясно е посочил, че Съединени американски щати няма да търпят никакво нарушение на техния суверенитет и че китайската стратегия за летящи на огромна височина балони за наблюдаване, навлизали във въздушното пространство на повече от 40 страни на пет континента, е била разкрита пред света “.

Държавният секретар на Съединени американски щати анулира посещаване в Китай по-рано този месец поради случая с балона, който се трансформира с сериозна тематика на спор сред двете страни.

Блинкън също по този начин е споделил на Ван, че Съединени американски щати не търсят спор с Китай. Държавният секретар е „ подчертал значимостта от поддържане на дипломатически разговор и отворени линии за връзка когато и да е “, съобщи Прайс.

Блинкън още веднъж е предизвестил Китай да не дава поддръжка на Русия във войната й против Украйна, в това число помагайки й да заобикаля наложените й от Запада наказания, сподели Прайс.

„ Предупредих Китай да не дава материална поддръжка на Русия “, съобщи Блинкън в Туитър, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР