Американски учени създадоха първите генномодифицирани гущери благодарение на технология за

...
Американски учени създадоха първите генномодифицирани гущери благодарение на технология за
Коментари Харесай

Учени създадоха първите генномодифицирани гущери

Американски учени сътвориха първите генномодифицирани гущери с помощта на технология за смяна на ДНК, написа “Индипендънт”.

Влечугите, които са с размерите на човешки пръст, са основани със противоречивата технология за генно модифициране CRISPR-Cas9. До момента технологията е употребена върху бозайници, птици и земноводни, само че за първи път се ползва върху влечуги.
Родиха се първите бебета с редактирано ДНК, твърди китайски академик Редактираният ген прави двете момиченца резистентни към ХИВ
Технологията CRISPR-Cas9 работи като “молекулярни ножици”, които прибавят, изтриват и трансформират ДНК-то на жив организъм. Учените я употребяват с цел да изключат даден ген, който основава проблеми или да прибавят ген, който липсва. Разработването на технологията може да докара до огромни пробиви в медицината и да излекува редица заболявания, както и да удължи човешкия живот.

Противници на концепцията настояват, че тя ще бъде употребена за основаването на така наречен “дизайнерски бебета”.

При сегашния опит учените инжектирали гени с CRISPR технологията в неоплодени яйца на влечуги. След като гущерите се излюпили било открито, че повече от половината били наследили въведените изкуствено гени. Това демонстрира, че гените могат да живеят дни, даже седмици откакто са приложени с новата технология.

Учените избрали да създадат гущери албиноси, с цел да изследват по какъв начин технологията може да усъвършенства зрението им – проблем, с който се сблъскват и доста хора с албинизъм.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР