Американски еколози откриха, че развитието на болестта SCTLD, която унищожава

...
Американски еколози откриха, че развитието на болестта SCTLD, която унищожава
Коментари Харесай

Еколози откриха микроби, които могат да спасят коралите в Карибско море

Американски еколози откриха, че развиването на заболяването SCTLD, която унищожава кораловите колонии в Карибско море от 2014 година насам, може да бъде спряна благодарение на пробиотичната бактерия McH1-7. Тя е способна да обезврежда три патогенни варианти на микробите, свързани с това заболяване, се споделя в обява на Communications Biology.

„ Учените са проучили свойствата на повече от 200 варианта микроби, които населяват повърхността на коралите и имат естествена устойчивост по отношение на заболяването SCTLD. Това им разрешава да изолират бактериите McH1-7, които създават антибиотици, потискащи размножаването на три други типа микроби и евентуално свързани с развиването на това заболяване ”, се споделя в прессъобщение, оповестено от Смитсоновия музей.

Според актуалните научни знания коралите са измежду най-уязвимите от световното стопляне същества. Дори дребни промени в междинната температура на водата, както и промени в моделите на теченията и киселинността на океана, въздействат доста отрицателно върху способността на коралите да построяват варовикови черупки, което способства за тяхната всеобща крах.

Подобни промени в свойствата на океана към този момент са довели до всеобщото заличаване на коралите от заболяването SCTLD, която стартира да се популяризира в Карибско море през 2014 година, настояват еколозите. Патогените, пренасяни от колониите, са предизвикали бързата гибел на съвсем всички полипи, принадлежащи към 22 типа корали, които живеят в Карибско море.

Бактериалната отбрана на коралите

Екип от американски еколози под управлението на Валери Пол, старши теоретичен помощник в Музея по естествена история „ Смитсониън ” във Вашингтон, е открил, че в близко бъдеще заболяването може да бъде потисната благодарение на самобитен " пробиотик ", основан на културите на разпознатите от откривателите бактерии с кодово име McH1-7.

Учените стигнали до това умозаключение, до момента в който изследват няколко колонии коралови полипи от типа Montastraea cavernosa, които сполучливо са претърпели инфекцията в този регион на Карибско море, където SCTLD е изключително публикувана. Изследователите били заинтригувани дали тези корали имат бактериални симбионти, които биха могли да ги предпазят от патогените на SCTLD.

Водени от тази концепция, учените събрали мостри от полипи, които са претърпели инфекцията, и изследвали свойствата на повече от двеста варианта микроби, които живеят на повърхността им. Общо те съумели да изолират към седем дузини бактерии, които произвеждали разнообразни антибиотици, една от разновидностите на които, McH1-7, била изключително ефикасна против три хипотетични патогена на SCTLD.

Последвалите опити с култури от корали в лабораторията демонстрират, че инжектирането на McH1-7 в колониите от полипи ги защищава от зараза, а също по този начин предотвратява по-нататъшното им предаване в 68-100 % от случаите. Това дава опция микробите да се употребяват като " пробиотици ", които ще предпазят карибските корали от цялостно изгубване в близко бъдеще, заключават Пол и сътрудниците ѝ. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР