Американската космическа камера “Шадоукам, която работи на борда на мисията

...
Американската космическа камера “Шадоукам, която работи на борда на мисията
Коментари Харесай

Камерата на НАСА Шадоукам засне за пръв път сенчестите региони на Северния полюс на Луната!

Американската галактическа камера “Шадоукам ”, която работи на борда на задачата на Южна Корея “Данури ”, снима за пръв път подробни фотоси на тези райони на Северния полюс на Луната, до които в никакъв случай не доближават директно слънчеви лъчи!

Напомням на читателите, че “Данури ” има общо шест научни прибора, един от които е финансираната от НАСА камера “Шадоукам ”. Проектирана и издигната от американската компания Малин Спейс Сайънс Систъм, “Шадоукам ” е сходна с камерата “LROC ” на лунната задача на НАСА “Лунар Риконисънс Орбитър ”. За разлика от нея обаче тя може да снима неосветените от Слънцето местности на Луната въз основата на бледата отразена светлина от Земята и от близките скали и хълмове.

Южните полярни райони са от изключително огромен интерес за НАСА и са евентуално място за кацане на пилотираната лунна задача “Артемис 3 ”, защото е допустимо там да има находища от воден лед. Но Северният полюс не трябва да бъде подценяван – по тази причина екипът на “Шадоукам ” обръща еднообразно внимание и на двата полюса.

 Фрагмент от терена, показан на фотографията при започване на обявата, само че към този момент сниман със свръхвисока резолюция от “Шадоукам ” (2m/pixel). Photo credit: NASA/KARI/Arizona State University

Регионът от Северния полюс, който бе определен за снимане от камерата “Шадоукам ”, съставлява безименен 12-километров кратер, локализиран в границите на по-големия кратер Рождественски. На получените фотографии се виждат грануларни парчета, които се търкалят по стените на кратера, сходни на тези парчета, към този момент снимани от камерата “LROC ” в осветените райони на Луната.

Напомням също по този начин, че задачата на Южна Корея “Данури ” бе изстреляна на 5-ти август предходната година чрез американска галактическа ракета “Фалкън 9 ”. В края на декември “Данури ” влезе наред в орбита към Луната.

Инфо: Официалният уеб уебсайт на Шадоукам

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР