Американската асоциация за съдействие на развитието на науката (American Association

...
Американската асоциация за съдействие на развитието на науката (American Association
Коментари Харесай

Над 5,5 млн. души годишно умират заради лош въздух

Американската асоциация за подпомагане на развиването на науката (American Association for the Advancement of Science — AAAS) е показала отчет, съгласно който всяка година над 5,5 млн. души умират прибързано от замърсяване на въздуха. Около половината от тези смъртни случаи се падат на страните с бързоразвиващи се стопански системи – Китай и Индия.

Днес за запазване на екологията по целия свят са взети решения за редуциране на излъчванията, само че работата на електроцентралите, промишлените производства, отработените газове на колите, дребните частици изгорени въглища и дървесина във въздуха не престават да съставляват мощна заплаха за здравето на индивида.

Замърсяването на въздуха стои на четвърто място измежду рисковите фактори за гибел, а също по този начин се явява пусков механизъм за доста болести. Изследователите предизвестяват, че днешните числа в околните 20 години единствено ще порастват, в случай че не се подхващат най-строги ограничения по намаляване на индустриалните излъчвания.

В Китай, един от водачите по количество смъртни случаи, най-големият фактор на неприятното качество на въздуха се явява изгарянето на въглища. През 2013 година това е умъртвило към 366 000 души. Без незабавно взимане на решение в региона на политиката, енергетиката и системите за надзор на замърсяването на атмосферата към 2030 година смъртните случаи от замърсяване на въздуха ще бъдат сред 990 000 и 1,3 млн.

В Индия една от главните аргументи за ниското качество на въздуха е изгарянето на дървета, тор и други органични източници на сила, нужни за отопление и подготвяне на храна. Милиони индийски фамилии постоянно се подлагат на въздействието на високи равнища на прахови частици в личните си домове.

За последните 50 години страните на Северна Америка, Западна Европа и Япония са постигнали големи триумфи в битката със замърсяването на околната среда, употребявайки екологично чисти типове горива, по-ефективни транспортни средства, съкращавайки изгарянето на въглища и въвеждането на ограничавания за електроцентралите и заводите.

Въз основа на позитивния опит на западния свят се възнамерява създаването на способи по възстановяване на качеството на въздуха в Индия и Китай.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР