Алфатар. Кметът на община Алфатар Янка Господинова заедно с Баба

...
Алфатар. Кметът на община Алфатар Янка Господинова заедно с Баба
Коментари Харесай

Силистра: Кметът на Алфатар Янка Господинова заедно с Баба Марта завързаха мартеници на каменните кръстове, разположени в четирите края на града

Алфатар. Кметът на община Алфатар Янка Господинова дружно с Баба Марта завързаха мартеници на каменните кръстове, ситуирани в четирите края на града. По традиция, посредством осъществяване на това алегорично деяние, градът и неговите поданици се защищава от заболявания и неволи. Това оповестиха от пресцентъра на Община Алфатар.
Историята на „ мартите ”, както ги назовават в Алфатар, е дълга. Корените им се откриват през 1733-1734 година и се свързват с нашествието на чумата. Тогава жителите на Алфатар всеобщо се разболяват. Оцелелите локални първенци се събират и изготвят проект за избавление на селото. Изваждат камъни от локалната кариера, майстори – каменари ги дялат, като за труда си не вземат никакви пари. Готовите камъни са забити в четирите края на селото под формата на християнски кръст, освещават ги и се молят за здравето и изцелението на болните.
През годините хората не помнят камъните – пазители. През 80 – те години при Ванга отиват алфатарци и изпращайки ги, тя им споделя, да открият тези каменни кръстове и да ги осветят, с цел да ги пазят в идните сложни години. По традиция всяка година на първи март се връзват марти на четирите камъка в четирите края на града, спазвайки поверието, че по този начин ще предпазят града от заболявания и тегоби.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР