Аладин Харфан е роден в Сирия. Развива бизнес у нас

...
Аладин Харфан е роден в Сирия. Развива бизнес у нас
Коментари Харесай

Аладин Харфан – бизнесменът, който първи надигна глас срещу корупцията в контрола на храните


Аладин Харфан е роден в Сирия. Развива бизнес у нас повече от 30 години. Първоначално се занимава с импорт и търговия, по-късно навлиза в строителството, превоза и електрониката. Създател на марката " Елит ", който се търгува в България, Мароко, Сърбия, Украйна и Румъния.

През 2007-ма е разгласен за " Инвеститор първи клас " от Агенцията за вложения. Обявен за един от " Достойните българи " от вестник " 24 часа " през 2015.

Същата година Аладин Харфан споделя обществено, че е обект на изнудване от чиновници от Агенцията по сигурност на храните, ръководена тогава от Пламен Моллов.

Една от компаниите му, която е измежду огромните вериги заведения за хранене за бързо хранене, се оказва със запечатани цехове, а предприемачът твърди, че са му поискани " 10 хиляди евро на месец ".

Агенцията по храните отхвърля изказванията за желан рушвет, само че изпълнителният шеф на БАБХ Пламен Моллов е освободен от служба.

В началото на 2014 година желаеха от мен такса „ успокоение “ за 10 000 евро, описа пред bTV Аладин Харфан.

Казали са му, че всички заплащат, даже огромни компании, и няма по какъв начин той да не дава. Той добави, че всичко при него е публично и е нямало по какъв начин да извади кеш.

Решил е да пусне тъжба в полицията през 2015 година и тя е била взета на съществено. Следователи са му споделили, че вътрешният министър има интерес. Посъветвали са го да изиска среща с Пламен Моллов.

Докторът медиатор е уредил среща с Моллов, която се е състояла в офиса му. Полицаите преди този момент са сложили подслушвателни устройства. Влязъл е в кабинета, приказвали са, има запис в полицията, изясни той.

Моллов тогава не е споменавал 10 000 евро, а е дал името на един лекар, който го съставлява, и му е споделил, че с този човек ще му оказват помощ в подготвяне на „ документите “.

" Тази заран, когато чух, че Моллов е споделил за документи, се развълнувах ", съобщи Харфан и разясни, че в това време не е ставало дума за пари, а за документи.

„ Никога не ми е казвал, че желае 10 000 евро “, означи предприемачът.

Разбрали са се с служителите на реда да маркират 10 000 евро и да отиде да ги даде на доктора, само че и това не е било доказателство, че парите ще отидат при Пламен Моллов.

След това е почнал напън, изясни предприемачът.

„ Затварят един обект, втори, затварят транжорната, тъй като няма топла вода. А то има, само че до момента в който тръгне трябват 5 секунди “, сподели Харфан.

Тръгнали са след клиентите му и са ги плашили, и в следствие е почнал да губи клиенти, описа още той.

По думите му пускали са клюки за компанията му в жълтите медии. Запечатали са основната транжорна.

Бизнесменът благодари на четвъртата власт и в частност на bTV, както и на премиера тогава. Решението е било да отстранят Пламен Моллов.

Има 500 компании като мен и по-големи от мен в България, по 10 000 евро. Има 100 доста огромни и за тях са по-големи суми. Те събират единствено 10 млн. евро от такива обекти. Четвърт милиард те вземат единствено от сектора, добави предприемачът.

От Агенцията по храните се държат към този момент доста професионално с мен, сподели той.

„ Познавам персонално господин Петков и работя с него като правилен предприемач и добър сътрудник. Ходил съм на неговите лекции, той безплатно оказва помощ на младежи. Всичко при него е шест на шест. Познавам и някогашния министър председател Бойко Борисов. Пътувал съм с него до Брюксел и без него нямаше да съществува моята компания. Спечелил съм борбата, не тъй като институциите работят “, съобщи Аладин Харфан.

Според него сегашният началник на БАБХ Христо Даскалов ще бъде съден за клюка и ще загуби 1000 или 2000 лв..

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР