Акваристиката е изключително красиво и отпускащо хоби, което ни позволява

...
Акваристиката е изключително красиво и отпускащо хоби, което ни позволява
Коментари Харесай

Декоративна Рибка Боция

Акваристиката е извънредно красиво и отпускащо занимание, което ни разрешава да внесем парченце природа в дома си и освежава интериора. Затова някои хора са го трансформирали съвсем в метод на живот.

Сред начинаещите акваристи доста известна е рибката боция. Тя е спокойна, дълголетна рибка и съжителства чудесно с всевъзможен тип рибки. Затова е непрекъснат квартирант в доста аквариуми. За всеки, който желае да се посвети на дребните разноцветни жители на водата, е добре да се запознае с боцията.

Видове боция

Боцията принадлежи към семейство Loach, представителите на което не са изключително известни в аквариумите. Малко ненадейно от тази позиция, представителите на жанр Botia имат огромна войска почитатели по целия свят.

Този дребен жанр включва редица типове, които се разграничават по мярка, цвят и държание.

Един от първите открити типове боция е macramantha. Описана е в края на ХІХ век, 1852 година от холандския ихтиолог Питър Блекър. Рибата е наречена смешник поради яркото и извънредно оцветяване и акваристите доста я харесват.

Друг тип е е morleti. Тя е позната от 1855 година.

1920 година е маркирана с откриването на няколко типа от известните в този момент мраморна боция и зебра боция.

През 2004 година са разказани шахматни боции. Науката непрестанно натрупа познания за боциите и в бъдеще чакаме промени в таксономията на тази група. Възможно е нови цветни типове от тези красиви рибки да станат налични за акваристи.

Характеристика на риба боция

Боцията е дънна рибка, водеща метод на живот измежду сумрака. Тя е миролюбива, рядко влиза в спор със себеподобни или други съседи в аквариума. Не би трябвало да се не помни обаче, че е очебийно териториална риба и всеки, който посегне на мястото, което населява, ще бъде пропъден.

Всички боции имат отличителна морфологична специфичност - съществуване на специфични трудноразличими шипове. Докато рибата е спокойна, те се сгъват в специфични синуси, само че в незабавен случай щръкват внезапно с особено тракване като сгъваем нож. Убождането с подобен шил е много мъчително и с него рибите могат да повредят транспортните чанти.

Тялото им има форма на торпедо, с триъгълно напречно сечение, добре приспособено за живот на дъното. Коремът на рибата е плосък, към устата има 3 до 4 чифта чувствителни антени. Самата уста е ниско долу.

Под огромните очи на боцията се намират костни двувърхови шипове, които са в положение да се изправят при заплаха. На гръдните перки има вендузи, с помощта на които боцията може да се вкопчи в камъни, с цел да яде водорасли.

Гръбният плавник е доста висок и от време на време доближава оптималната височина на тялото. Той е с две лопатки с бездънен разрез. Гръдните перки са ниско ситуирани, над хрилните капаци.

 Съжителство на Боцията с други рибки

Няма мощно изразен полов диморфизъм. Обикновено женските са по-големи от мъжките и имат по-изпъкнал стомах. Мъжките са по-тънки, само че и по-ярки на цвят.

Оцветяването на боцията зависи от типа им. Има както неугледни сиви, по този начин и блестящо оцветени. Това са боциите смешник.

Големите представители на фамилията от антични времена са обект на лов на риба измежду локалното население.

По отношение на размера вариациите в действителност са огромни. Боция смешник е към 15-20 сантиметра, черни и оранжеви отвесни линии.

Рибата мрамор пък е междинна по мярка и не надвишава 15 сантиметра с мраморен цвят на тялото- на ярък декор, има тъмни линии по тялото.

Боция модест пък стига до 25 сантиметра и е блестящо синя.

Боция морлети е бяла със златист нюанс и 7-8 сантиметра на дължина.

Местообитание на риба боция

Най-популярният член на семейството боция - клоунът, е ендемичен на островите Борнео и Суматра. Предпочита сектори от реки, които текат измежду тропическите гори. В сезона на дъждовете се следи миграция към горните течения на реките за мятане на хайвера. Следователно тя е в положение да живее в необятен.

Мраморната боция е гражданин на Пакистан и Северна Индия. Живее в реки със скалисто дъно и огромен брой заслони.

Боция морлета живее на територията на няколко модерни страни от Югоизточна Азия. Това са Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам. Тя живее в главната част на огромните реки, а в дъждовния сезон в наводнените крайбрежни региони.

Тигровата боция населява реките на островите Калимантан и Суматра, както и полуостровната част на Малайзия. Живее в реки и езера, избира гъсталаци от водни растения.

Отглеждане на боция

Стадата боции имат строга подчиненост. Това постоянно води до спорове сред роднините, когато се отглеждат в аквариум. Може да се появи експанзия при рибките. За да се понижи равнището на експанзия, би трябвало да се обезпечи задоволително повърхност на дъното и огромен брой убежища в аквариума. Те ще разрешат на по-слабите да се скрият от преобладаващите.

В природата боциите живеят в умерени реки и избират чистата вода, богата на О2. В аквариума би трябвало да има добра дестилация и постоянно проветряване на помещението.

Тъй като е тропическа рибка, боцията избира топли води, 25-30 градуса и с ниска неотстъпчивост на водата. Повечето обичат здрача и там търсят храната си. Затова яркото осветление на аквариума им не е добра концепция. За декориране са подобаващи растителни типове като анубии, мъхове, папрат.

През деня тези боциите спят с главата надолу, което плаши начинаещи притежатели на аквариуми.

Съвместимост на боцията с други риби

 Боцията не може да живее със златни рибки

Не би трябвало да се не помни фактът, че тази риба е стадна и в случай че бъде оставена сама дълго време, тя става нападателна. Оттам идва и славата на агресор към други типове на боцията, само че това не е правилно. Просто би трябвало да се обезпечи задоволително обширна компания, с цел да може по-малко от тях да имат спор.

При избора на съседи би трябвало да се вземе поради, че боцията е много огромна и доста дейна рибка. Затова съквартирантите следва да са неагресивни, пропорционални и с сходен характер. Добър избор на рибки, съвместими с боцията, са скаларията, ириса, разнообразни типове барбуси.

Не бива да се комбинира с риби с водни перки като златните рибки, те могат да бъдат ухапани. Боцията може да яде аквариумни охлюви и това би трябвало да се вземе поради.

Хранене на боцията

Естествената диета на рибките е доста разнообразна. Когато се хранят боциите, те са забиват в дъното, с цел да търсят храната си. Диетата им се състои от инсекти, техни ларви, червеи. Обича и нежните елементи на водните растения.

В аквариума би трябвало да се поддържа баланс сред растителната и животинската храна. Храненето с пресни зеленчуци в аквариума замърсява водата в съда. Има специфични гранулирани фуражи, които са добър избор за храна на рибките.

Известно е, че множеството типове боции се хранят на мрачно, по тази причина е добре да се хранят настрана, след изключване на светлината в аквариума. Най-добре да се дава храна в аквариума едновременно.

Развъждане на боцията

Развъждането на тези рибки, даже в този момент, е доста малко проучено. Сложността идва от метода на мятане на хайвера, по тази причина в аквариум това се случва извънредно рядко.

В естествената им среда размножителния сезон съответствува със сезона на дъждовете. Тогава равнището на реките се покачва мощно и крайбрежията се заличават. Рибките мигрират по долното течение и хвърлят там хайвера си в тръстиките. Малките им се хранят с планктон и след 2 месеца доближават 3 сантиметра. Растежът на новопоявилите си боции е доста муден.

В промишлен мащаб се развъждат боции в специфични ферми, откъдето се доставят по други страни в света.

Още няколко обстоятелството за боцията

Сексуалният диморфизъм е едва изразен. Само женските, цялостни с хайвер, са по-големи от мъжките.

Най-благоприятната температура за боцията е 24-26 градуса.

В Югоизточна Азия събират хайвера на боцията и го продават на рибовъдни ферми, а това понижава естествената популация на типа.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР